Niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Europa ligt het leven (gedeeltelijk) stil. De boosdoener is natuurlijk corona. En dat heeft onder andere gevolgen voor de kalveren in ons land. Doordat er veel minder afzetmogelijkheden voor kalfsvlees zijn, daalt de prijs en dreigt een groot overschot te ontstaan van slachtvee.
Het vlees gaat nu niet meer naar Zuid Europa, maar naar vrieshuizen, waar het ligt opgeslagen totdat de vraag weer toeneemt. De grootste afnemers, de horeca, zijn gesloten en voor het relatief dure kalfsvlees is in de supermarkt te weinig plaats. Dus slachterijen nemen minder dieren in en de opfokker zit met het kalf op het bedrijf. Met als gevolg dat het vlees rosé wordt en de boer minder krijgt voor zijn kalf.
Actie nodig
“Er is snel actie nodig om de druk van de markt te halen”, aldus beleidsmedewerker Jos Zegers van Vee&Logistiek Nederland. De Europese Commissie is verzocht om de prijs van het kalfsvlees te ondersteunen. Een afweging die daarbij speelt is de invloed op de langere termijn.
“Als we nog meer vlees gaan opslaan in vrieshuizen, heeft de keten er op lange termijn veel last van. Op dit moment is het zo dat iedereen zijn best doet om de gehele keten zoveel mogelijk aan de gang te houden. Ook al kost dat iedereen fors geld. Zo krijgen mestbedrijven minder voor hun slachtrijpe dieren en zijn de prijzen voor de kalveren van melkveehouders ook laag.”
Volgens Zegers is er minder import en is er een lager aanbod van jonge Nederlandse kalveren omdat de piek in het aantal geboortes inmiddels achter ons ligt. “Dit relatief lage aanbod geeft enigszins ruimte. Dat wil zeggen: je hoeft het aantal dieren niet weg te werken tegen alle prijzen.”
Fosfaatwetgeving mogelijk knelpunt melkveehouder
Al moet dit niet te lang duren. Want dan kan het doorslaan naar de volgende trede in de keten, de melkveehouder. Meer kalveren is meer fosfaat en de kans op overtreding van de wetgeving. Dan hebben we het nog niet gehad over de bedrijfsvoering die vaak niet ingericht is op het houden van meer kalveren dan voorzien. Volgens Zegers hoeven we ons hier op de korte termijn niet al te veel zorgen over te maken.
“De nuchtere kalveren kunnen voorlopig nog wel weg.”
De grote daling van de prijzen voor nuchtere kalveren, duidt wel op een grote daling van de vraag. Melkveehouders hebben niet alleen te maken met lagere prijzen voor nuchtere kalveren. “De problemen spelen bij de afzet van slachtkoeien. Maar ook voor de melkveehouders moet dit niet te lang duren.”
De vraag die rest is: Is de pijn hevig van korte duur of gaan we een langere periode van relatieve pijn voelen? Eén ding is zeker: corona maakt het er niet makkelijker op. Door de verwachte afname van toerisme naar Zuid Europa de komende zomer, wordt aangenomen dat de vraag naar kalfsvlees in de zomer nog niet op niveau zal zijn. Het worden roerige tijden.
Tekst: Ruben Lijzenga