Energiebesparing betekent geldbesparing. Door minder energie te gebruiken wordt niet alleen uw portemonnee, maar ook het klimaat ontlast. Energiebesparing wordt (maatschappelijk) steeds belangrijker.
Energiebesparen
Zo komt uw energieverbruik bijvoorbeeld ook terug in de Kringloopwijzer. Beter energiemanagement kan dus resulteren in een lagere broeikasgasuitstoot op uw Kringloopwijzer!
Als LTO Noord willen we melkveehouders in West-Nederland helpen met energiebesparing. Hoe meer ervaring wij hebben met energiebesparing, hoe beter wij melkveehouders hierover kunnen informeren. Hierbij vragen we úw hulp en samenwerking.
Zelf aan de slag
We willen samen met melkveehouders in de praktijk aan de slag. In de eerste bijeenkomst vertellen we hoe u uw verbruik bij kunt houden en welke maatregelen u kunt nemen. Daarna volgt een periode waarin u het verbruik op uw bedrijf op de voet volgt. Desgewenst krijgt u een bedrijfsspecifiek advies voor concrete maatregelen. We komen twee keer bij elkaar om resultaten te vergelijken en te zien wat werkt.
Een uitgebreid stappenplan vindt u onderaan dit bericht.
Energiebesparen doen we samen!
Graag nodigen we u uit om ook samen met ons praktijkervaring op te doen met besparend energiemanagement. De energiebesparing die hiermee doorgevoerd kan worden, levert u tevens geld op. De praktijkervaring die uit het onderzoek naar voren komt delen wij met melkveehouders in Nederland. Zo draagt u bij aan rendementsverbetering voor uzelf en uw mede-melkveehouders.
Stappenplan onderzoek energiebesparende maatregelen
- In een eerste bijeenkomst komen een energiescan, energieverbruik, energie-inkoop en mogelijke energiebesparende maatregelen op uw bedrijf aan bod.
- Hierna volgt een periode van monitoring op uw bedrijf.
- In een tweede bijeenkomst vergelijken we hoe dit bij een ieder is verlopen.
- Aan een aantal deelnemers willen we met behulp van een externe adviseur bedrijfsspecifiek advies geven, zodat er concrete maatregelen genomen kunnen worden die leiden tot energie- en geldbesparing. Ook hierna volgt een periode van monitoring.
- In een derde bijeenkomst worden de resultaten besproken, waarbij nadruk wordt gelegd op de concrete maatregelen die bij een aantal deelnemers is doorgevoerd.
- Het geheel van de resultaten wordt verwerkt in een beknopt eindrapport. Natuurlijk ontvangt u dit eindrapport.
- Ook is er een centrale openbare eindbijeenkomst om de bevindingen te presenteren. Ook zullen we u daar informeren over het zelf opwekken van energie en slimme in- en verkoop van deze opgewekte energie.
Meedoen?
De drie essentiële bijeenkomsten zijn verspreid over een periode van ongeveer zes maanden; de eerste in november 2020. Bijeenkomsten kunnen digitaal of fysiek plaatsvinden, afhankelijk van wat mogelijk is gezien de coronaomstandigheden.Wilt u meedoen? Meld u zich dan aan via e-mail bij Klaas Hielke Dijkgraaf op khdijkgraaf@ltonoord.nl.
U kunt hierbij aangeven of uw deelname de monitoringsgroep betreft en/of u graag met behulp van een externe adviseur concrete maatregelen wilt doorvoeren.
Heeft u vragen? Dan kunt u ook terecht bij Klaas Hielke Dijkgraaf.
Bron: LTO Noord