Omroep Gelderland meldt dat op 13 mei, in totaal achttien jaar nadat de MKZ-crisis is uitgebroken in Kootwijkerbroek, dat de hoogste economische rechter in Nederland zich buigt over de vraag of het besluit om toendertijd tienduizenden dieren te doden, rechtvaardig en terecht was.
Een situatie uit het voorjaar van 2001, iets wat nog vele Veluwenaren en Veluwse agrariërs nog altijd op het netvlies gebrand staat: de grimmige sferen die heersden. Omroep Gelderland neemt u even mee terug in de tijd. Rijen met bussen van de ME (mobiele eenheid) staan opgesteld. De overheid heeft besloten om in te grijpen en daarmee de besmettelijke dierziekte Mond en Klauw Zeer (MKZ) aan te gaan pakken. De ziekte is inmiddels over de Veluwe verspreid en bij meerdere bedrijven opgedoken. Echter geloven de Kootwijkerbroekse inwoners niet dat hun dorp en bedrijven door deze ziekte getroffen is, zo meldt Omroep Gelderland.
Strijd suddert nog altijd door
Nu, achttien jaar later is de MKZ-crisis en de strijd eromheen voor de verschillende betrokkenen nog steeds niet voorbij. Volgens Omroep Gelderland hebben zij nooit geloofd dat de ziekte daadwerkelijk in hun dorp geweest is. De hele toestand rondom de MKZ leidde in 2001 tot rellen, nu achttien jaar later wordt er in de rechtszaal gevochten. Omroep Gelderland geeft aan dat er tegen de hoogst rechterlijke instantie een procedure loopt met de vraag of het terecht was om tot het besluit over te gaan dieren te gaan doden.
Onderzoek
Omroep Gelderland meldt dat na jaren van procederen en het openbaar maken van stukken, het steeds duidelijker is geworden waarop de toenmalige overheid het besluit tot ruimen baseerde. Naast het aanvechten van het besluit om dieren te doden is ook de werkwijze van het onderzoekslaboratorium ID-Lelystad onderzocht. Dit lab heeft tijdens de MKZ crisis de testen en onderzoeken uitgevoerd die moesten aantonen dat bedrijven met MKZ besmet waren.
College van Beroep voor het bedrijfsleven
Inmiddels ligt het dossier bij de hoogste Nederlandse economische rechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Omroep Gelderland meldt dat het onderzoek nu naar de afrondingsfase toeloopt. Er is een speciale commissie, bestaande uit een drietal deskundigen, gevraagd om het dossier te bekijken. Deze deskundigen hebben een rapport opgesteld waarin met een kritische blik geoordeeld is over het laboratorium en daarmee de kwaliteit en juistheid van de testen. Volgens Omroep Gelderland moet de rechter middels dit rapport door de deskundigen geadviseerd worden. Aankomende maandag wordt er tijdens een zitting in Den Haag een toelichting op het rapport gegeven.
Afrondingsfase
Volgens Omroep Gelderland verwachten de betrokkenen dat dit één van de laatste zittingen in de zaak met betrekking tot de MKZ crisis zal zijn. Voor de zomer hoopt het CBb met een uitspraak te kunnen komen. Een uitspraak waardoor er na achttien jaar eindelijk duidelijkheid geschept kan worden of het toendertijd genomen besluit terecht genomen was om zo op te treden in Kootwijkerbroek, zo sluit Omroep Gelderland het bericht af.
Bron: Omroep Gelderland