Tot en met maandag 14 februari 17.00 uur kunnen agrariërs nog subsidie aanvragen in het kader van de regeling ‘Investeren in groen-economisch herstel’. De overheid heeft hier 35,5 miljoen euro voor opzij gezet. Loont het nog de moeite om subsidie aan te vragen?
Subsidieregeling ‘Investeren in groen-economisch herstel’
De overheid heeft het budget van 35,5 miljoen euro verdeeld over vijf investeringscategorieën. Dat betekent 7,1 miljoen euro voor elke categorie. De categorieën zijn Precisielandbouw en Smartfarming, Digitalisering, Water, droogte en verzilting, Duurzame bedrijfsvoering en Natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw. De subsidie varieert van zestig procent tot 75 procent voor jonge landbouwers. Als er binnen een investeringscategorie niet genoeg budget is voor alle subsidieaanvragers, dan worden de aanvragen gerangschikt op volgorde van duurzaamheid.
Voerrobots populair
Een gewilde investering waarvoor tot 14 februari subsidie kan worden aangevraagd is de voerrobot. Leveranciers zien dat de interesse hierin dankzij de subsidie flink is toegenomen. “Wij merken dat er veel interesse is in de Vector”, vertelt Wim van den Woudenberg van Lely, fabrikant van de Lely Vector. “We praten dan niet over veehouders die alleen maar een offerte opvragen. Ze willen ook echt alles over het systeem weten. We merken ook dat veel mensen die de Vector al langer in hun hoofd hadden, nu het moment grijpen om door te pakken. De subsidie geeft vaak het extra zetje, maar men geeft aan dat de aanschaf ook door moet gaan als ze de subsidie niet krijgen toegekend.”
Elektrische shovels
Ook aan de aanschaf van een elektrische shovel wil het Rijk tot 14 februari meebetalen. Dat merken ze ook bij Rijkhoff Mechanisatie in Wormerveer. Hans de Jong van Rijkhoff geeft aan de eerste twee weken van het jaar alleen maar bezig te zijn geweest met offertes maken. Hij twijfelt er echter aan of hij veel eer zal hebben van zijn werk, omdat hij bang is dat veel veehouders door de vele aanvragen toch misgrijpen en daarmee afzien van de aanschaf. “Eerlijker was geweest als de overheid de subsidie over alle aanvragers zou verdelen”, is zijn mening.
‘Die pot is zo leeg’
Ook bij Aantjes Mechanisatie in Goudriaan merken ze dat agrariërs van de subsidiepot hebben gehoord. “Wij zien het in de offerte-aanvragen en dat hoor ik ook om me heen van andere bedrijven. Die pot is zo leeg”, aldus Bart Michielse van Aantjes. Onder klanten van Aantjes heeft de subsidiepot vooral de vraag naar machines als baggerpompen, sleepslangsystemen en greppelfrezen aangewakkerd. “Hier hebben we de laatste tijd veel offertes voor gemaakt”, vertelt Michielse. “Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet je het bedrag binnen twee jaar investeren. Maar mijn advies is om dit eerder te doen. Alles wordt in rap tempo duurder en dit zal nog wel even zo doorgaan. Ik zet daarom altijd onderaan de offerte dat deze een maand geldig is.”
‘Subsidie groen-economisch herstel mooie meevaller’
De subsidie wakkert ook de interesse in mestscheiders aan. Dat wordt bevestigd door Jildou Kramer van Drijfmesttechniek.nl, leverancier van onder andere mestscheiders. “Veehouders zien de subsidie als een extra stimulans. Dat merken we in de aanvragen. We spreken ook veehouders die zeggen sowieso een mestscheider aan te willen schaffen, ongeacht of ze subsidie krijgen of niet. De subsidie is dan een mooie meevaller.”
Tekst: Gerben Hofman