Aanstaande woensdag 13 september organiseert de Tweede Kamer een Ronde Tafel over de economische effecten van de stikstofcrisis. Kamerleden van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaan in gesprek met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (Bouwend Nederland, de vereniging Duurzame Energie), met industrie (het Havenbedrijf Rotterdam, Groningen en de offshore scheepvaart), met een gedeputeerde en economen.
Agrarische sector niet aanwezig tijdens Ronde Tafel
Grote afwezige tijdens deze Ronde Tafel zijn vertegenwoordigers van de agrarische sector. Niet alleen boeren en tuinders, maar ook de hele achterliggende keten: bedrijfsarbeiders en medewerkers, adviseurs, toeleveranciers, afnemers, de verwerkende industrie en het bedrijfsleven.
Het is opvallend dat de Tweede Kamer tijdens deze belangrijke Ronde Tafel niet kijkt naar de economische effecten van het stikstofbeleid voor de landbouw, voor de voedselindustrie en voor de agrarische regio’s in ons land. LTO roept de Tweede Kamercommissie EZK dan ook op om óók ook te hebben voor deze effecten. Het is een dimensie die niet vergeten mag worden.
Als de economische effecten van de stikstofproblematiek zich ergens laten gelden, is het wel bij boeren en tuinders: ondernemers die inmiddels al jarenlang in grote onzekerheid verkeren en geen duidelijkheid hebben over de toekomst van hun bedrijf.
Uitkopen van boeren kost 30.000 werknemers hun baan
Daarnaast wijst LTO nadrukkelijk op een bericht dat vakbond CNV eerder dit jaar uitbracht: het uitkopen van boeren kan ruim 30.000 werknemers in de landbouwsector hun baan kosten. We citeren het CNV: “In de discussie over stikstof en verduurzaming van de landbouw, wordt het perspectief van werknemers in de sector volledig genegeerd. Zeer kwalijk. Tienduizenden banen in de regio staan op het spel. Zeker als veel boeren worden uitgekocht. Deze mensen hebben, in tegenstelling tot werkenden in de Randstad, niet direct perspectief op een nieuwe passende baan.”
Terecht wijst CNV erop dat in het hele stikstofbeleid een transitieplan ontbreekt om hoge werkloosheid in de agrarische sector te voorkomen: “Het betreft veel mensen die in dunbevolkte regio’s werken waar weinig perspectief is op nieuw werk. Een verhuizing naar de Randstad is ingrijpend en bovendien vaak onbetaalbaar.”
Economische effecten van de stikstofcrisis
LTO roept de Tweede Kamercommissie op om oog te hebben voor de economische effecten die het stikstofbeleid met zich meeneemt voor de agrofoodsector in zijn totaliteit en daarmee ook voor de leefbaarheid en het economisch perspectief in het Nederlandse buitengebied. We zijn graag bereid om daarover met de Commissie nader in gesprek te gaan.
Bron: LTO Nederland