Agro-Innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld.) stuurde in 2021 op een laag eiwitgehalte in het rantsoen. Energieaanvulling zorgde daarbij voor een betere benutting van eiwit. Het resultaat is een vijftien procent lagere stikstofexcretie ten opzichte van het jaar ervoor.
Op De Marke werd het eiwitgehalte in het rantsoen verlaagd van 159 gr RE-tot per kilogram drogestof in 2020 naar 145 gr RE-tot per kilogram drogestof in 2021. Vanaf september kregen de melkkoeien de voorjaarskuil van 2021 gevoerd. Deze had een laag RE-tot van 113 gram per kilogram droge stof. Om het eiwit in het gras goed te benutten, is een gedeelte van de mais als maiskolvenschroot geoogst en gevoerd. Dit product heeft met 60 een lage RE/kVEM verhouding. Producten met een lage RE/kVEM zorgen voor veel energie en weinig eiwit. De energieaanvulling zorgt voor een verhoging van de benutting van vooral het eiwit in graskuil. De aanvulling met eiwit uit bierbostel en krachtvoer is zo laag mogelijk gehouden. In 2021 was de melkproductie per koe iets meer dan 10.000 kilogram met 4,26 procent vet en 3,57 procent eiwit. Het melkureumgehalte was 15 milligram per 100 gram.
Stikstofexcretie vijftien procent lager
Het verlagen van het eiwitgehalte in het rantsoen van 159 naar 145 resulteert in een verlaging van de stikstofexcretie van vijftien procent, meldt het Innovatiecentrum. Het aantal melkkoeien en jongvee was in 2020 en 2021 vrijwel gelijk, waardoor daar geen verschil in excretie is veroorzaakt. Het resultaat komt volledig voor rekening van de wijzigingen in het rantsoen. Ondanks dat in 2021 de melkproductie iets lager was dan in 2020 is de excretie per kg melk tien procent gedaald, meldt De Marke.
Meer stikstof behouden in de kringloop
Verlaging van de stikstofexcretie zorgt er voor dat de bron voor de ammoniakemissie verkleint, waardoor er in de stal, in de opslag en bij het aanwenden van de mest minder ammoniak kan ontstaan. Ammoniak is een verlies uit de stikstofkringloop. Als de ammoniakemissie daalt, blijft er meer stikstof in de kringloop om voer en melk van te produceren.
Vasthouden is de uitdaging
Voor De Marke is het de uitdaging in 2022 het eiwitniveau in het rantsoen vast te houden. Het weidegras en de graskuilen die gevoerd gaan worden, krijgen een andere voederwaarde dan het gras dat in 2021 is gevoerd. Dit betekent volgens De Marke dat continue het management op scherp moet staan. ‘Het realiseren van een laag eiwitgehalte in het rantsoen om de stikstofexcretie te verminderen is een mooi resultaat, maar het vasthouden van dit eiwitgehalte is een minstens zo’n grote uitdaging’, meldt De Marke op haar website.
Tekst: Gerben Hofman