Heb je je aangemeld voor legalisatie van je PAS-melding? Dan kun je vanaf 15 november een tegemoetkoming in kosten aanvragen via RVO. Agrifirm heeft de laatste ontwikkelingen rondom de PAS-legalisatie voor je op een rij gezet.
Tegemoetkoming in de kosten
Omdat de PAS-melders door een fout van de overheid dubbele advieskosten hebben gemaakt, kun je van maandag 15 november 2021 tot en met 30 november 2022 een tegemoetkoming van 1600 euro aanvragen via RVO. Dit geldt ongeacht de uitkomst van de legalisering.
Nog geen PAS ingediend?
De Eerste en Tweede Kamer hebben de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) aangenomen. In de Wsn staat dat de PAS-meldingen binnen drie jaar worden omgezet in een vergunning. Een einddatum van indienen is niet vermeld.
Extra ruimte vrijmaken
Om de PAS-meldingen te kunnen legaliseren moet er ruimte worden gezocht. Deze ruimte komt vrij uit bronmaatregelen, denk daarbij aan; koeien langer in de wei, stoppersregelingen en ook emissie-reducerende stalsystemen. Het gaat hier dan om vrijwilligheid van het eventueel stoppen en veranderen van het bedrijf. Voor zover bekend komen er geen nieuwe stoppersregelingen.
Stikstofbank
Afhankelijk van jouw situatie zijn er twee mogelijkheden om je PAS-melding te legaliseren:
- Je kunt intern salderen. Hierdoor is geen stikstofruimte of natuurvergunning nodig.
- Er is stikstofruimte nodig om een natuurvergunning te verlenen.
Het ministerie van LNV roept hiervoor een stikstofbank in het leven. Hierin is vrijgekomen stikstof uit de bronmaatregelen geplaatst en zodra stikstofruimte gevonden is voor een PAS-legalisering; wordt deze toegekend en kan de vergunningaanvraag starten. De kosten voor de aanvraag van een natuurvergunning na legalisatie zijn voor eigen rekening.
Omdat de PAS-melders door een fout van de overheid dubbele advieskosten hebben gemaakt, kunnen zij een tegemoetkoming van 1600 euro aanvragen
Jouw PAS-melding omzetten in een vergunning
Zorgvuldigheid is geboden om de benodigde gegevens correct aan te leveren en daarna eventueel de vergunning aan te vragen. De eerste PAS-melders worden hopelijk tegen het eind van deze zomer gelegaliseerd. Dit betreft de meldingen die vallen onder intern salderen en daarmee voldoen volgens de huidige vergunning. De PAS-melders voor wie ruimte gezocht moet worden, kunnen waarschijnlijk tegen het eind van 2021 gelegaliseerd worden.
Geen handhaving nodig met een PAS-melding op zak
Mocht je meer dieren houden dan vergund, dan is dat illegaal. Je stoot namelijk meer stikstof uit dan volgens je vergunning mag. In dit geval kan een handhavingsverzoek aangevraagd worden, waarmee het bevoegde gezag gedwongen wordt om te handhaven. Als jouw bedrijf dan een PAS-melding heeft gedaan en zich heeft aangemeld voor de PAS-legalisatie, is er zicht op legalisatie. Daarmee is handhaven niet nodig. Een extra reden dus, om jouw aanvraag spoedig in te dienen.
Bron: Agrifirm