Nederland verkeert al bijna anderhalf jaar in een stikstofimpasse. Dat raakt ons als melkveehouderij. LTO Melkveehouderij vraagt melkveehouders daarom om mee te denken met het stikstofdossier.
De onzekerheid is groot. Kan ik mijn bedrijf wel ontwikkelen in de richting die bij mij past als de vergunningverlening weer op gang komt? Hoe moet dat als ik op dit moment niet eens een passende vergunning heb, terwijl ik altijd te goeder trouw heb gehandeld? Kan mijn opvolger de financiering wel rond krijgen? Om nog maar te zwijgen van de politieke en maatschappelijke discussies, die met de verkiezingen in aantocht alleen maar heftiger zullen worden. Kortom een vraag die veel leden zich stellen: welk perspectief heb ik als melkveehouder in de toekomst?
Stikstof depositie verminderen met 26%
Om te voldoen aan de Raad van State-uitspraak over de Natura2000-verplichtingen en de vergunningverlening weer op gang te krijgen wil het kabinet de stikstof depositie van de binnenlandse bronnen in 2030 met 26 procent verminderen. Dat is ongeveer de helft van het advies van Remkes. De manier waarop we uit de impasse moeten komen is onderwerp van discussie. Ondernemers, binnen en buiten de land- en tuinbouw, blijven daardoor in onzekerheid.
Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen in stikstofdossier
Niets doen is geen optie. De vergunningverlening moet weer op gang komen zodat ook onze sector zich kan blijven ontwikkelen, jonge boeren het bedrijf kunnen overnemen en we als melkveehouderij ruimte om te ondernemen in ons mooie land houden.
LTO Melkveehouderij schaakt daarom op talloze borden mee. Na anderhalf jaar is wel duidelijk dat het uitermate moeilijk zal zijn ‘op winst’ uit deze discussie te komen. De keuzes die de overheid twee decennia geleden heeft gemaakt met de N2000-gebieden en de huidige politieke verhoudingen zijn helaas een realiteit waar we niet aan ontkomen. Er is op dit moment een gevecht om de ruimte gaande in ons dichtbevolkte kikkerlandje.
Toekomstperspectief voor de sector
Een ding is zeker: we kunnen veel verliezen als we niet zelf acties ondernemen en zo veel mogelijk regie houden. Kijk maar naar de voermaatregel, die kant noch wal raakte omdat hij zonder ons was geschreven. Als we niets doen en als sector niet bij blijven sturen met oplossingen zal de overheid hard ingrijpen en de benodigde stikstofruimte eenzijdig claimen middels bijvoorbeeld een generieke korting. Het alternatief is voor de best mogelijke oplossingen gaan, die toekomstperspectief voor de sector bieden.
Politieke en maatschappelijke druk
Breed maatschappelijk, politiek, binnen belangenorganisaties en onder leden leven verschillende beelden en ideeën over nut en noodzaak van stikstof- en natuurbeleid. De politieke druk is op dit moment dermate groot dat de melkveehouderijsector zich niet afzijdig kan houden. Dat is niet altijd leuk, maar het is wel onze verantwoordelijkheid om daadkracht te tonen zodat we uit de stikstofimpasse komen.
Als ledenorganisatie hebben wij vanwege de geschetste dillema’s behoefte aan input en feedback. We organiseren op korte termijn een aantal Webinars, aangezien fysieke bijeenkomsten vanwege de coronamaatregel lastig zijn in te plannen.
We geven u vooraf graag al de mogelijkheid om vragen te stellen en een reactie te geven op een aantal dilemma’s.
Denkt u mee met het stikstofdossier? Invullen kan via deze link, voor 10 november a.s.
Bron: LTO