De PAS moet de vastgelopen natuurbeschermingsvergunningen in ruil voor reductie weer vlot trekken. Let op: de PAS voorziet alleen in stikstof. Als er andere effecten zijn zoals verdroging, geluid, vervuiling, verlichting kan voor bepaalde projecten een natuurbeschermingsvergunning nodig zijn. De ontwikkelruimte is opgedeeld in drie perioden van zes jaar.
Voor de melkveehouders is het volgende van belang.
Voor bedrijven, de zogenaamde interimmers, die met bouw- en milieu- of omgevingsvergunning maar zonder natuurbeschermingsvergunning of verklaring van geen bedenkingen uitgebreid hebben, is het belangrijk zich voor te laten lichten door een deskundige over deze moeilijke materie. Dit geldt ook voor bedrijven waarvan de verleende natuurbeschermingsvergunning is vernietigd bij de Raad van State. Deze bedrijven dienen zelf actie te ondernemen om hun activiteiten alsnog te legaliseren. Hierbij zijn al de huidige en oudere milieuvergunningen nodig. Na 1 juli 2015 vervalt de mogelijkheid tot extern salderen (aankoop naburige ammoniakrechten).
Met de PAS wordt een deel van de daling van de stikstofdepositie gebruikt voor nieuwe- of uitbreiding van activiteiten en projecten. Projecten onder de drempelwaarde van 1 mol stikstofdepositie, hebben geen natuurbeschermingsvergunning nodig en kunnen volstaan met een melding.
Als in een Natura 2000 gebied 95% van de depositieruimte voor projecten zonder vergunningsplicht is benut, dan wordt de drempelwaarde van rechtswege verlaagd naar 0,05 mol of is er uiteindelijk helemaal geen ruimte meer.
Voor de grensboeren geldt dat voor de buitenlandse Natura 2000 gebieden geen ontwikkelruimte worden toegedeeld; de effecten worden beoordeeld aan de buitenlandse kaders. De PAS is een Nederlandse invulling, Dijksma is nog steeds in overleg met de buurlanden.
Het is de bedoeling dat de PAS melding/Nb vergunning uiteindelijk geïntegreerd wordt in de omgevingsvergunning.
Veel provincies zullen in hun beleid rekening houden met de ruimte die bedrijven nodig hebben, waar in het verleden de verleende natuurbeschermingsvergunning is vernietigd bij de Raad van State. Ook maken ze regels om te voorkomen dat bijvoorbeeld grote bedrijven alle ruimte claimen. Ook wensen zij op dit moment een realisatietermijn van twee jaar, die niet realistisch is voor de grondgebonden melkveehouderij.
Zonder goede milieuvergunning (AMvB), PAS-melding of natuurbeschermingsvergunning kan een gewijzigd bedrijf het slachtoffer worden van verzoeken tot handhaving. Als de ruimte in de PAS op is, vervalt de reparatiemogelijkheid en mag een provincie niet meer gedogen. Het gevolg is dat het bedrijf terug valt op de milieuvergunning van voor december 2004 en er minder dieren dan de hokcapaciteit gehouden mogen worden op die bedrijven.
Meer informatie:
Nederlandse Melkveehouders Vakbond NMV
Krachtighuizerweg 28
3881 PD Putten
T.: 06-213 22 313
E.: info@nmv.nu
W.: www.nmv.nu