LTO doet samen met supermarkten (CBL) en industrie (FNLI) een proef om oneerlijke handelspraktijken in de agrovoeding aan te pakken. De proef loopt tot september 2015. Het gaat om een private, vrijwillige aanpak, die aansluit op een bestaand Europees, privaat initiatief.
De aanleiding vormden de zogenoemde ‘kortingsbrieven’ van afnemers aan groepen leveranciers, die een paar jaar terug commotie en discussie veroorzaakten. De proef loopt nog door. De belangstelling vanuit de land- en tuinbouw en verwante sectoren (verwerking, afzet) is nog steeds beperkt. Concrete klachten zijn de afgelopen anderhalf jaar niet binnengekomen. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn.
Vanuit de primaire land- en tuinbouw in ons land doen aan de proef mee de coöperaties Fruitmasters, Nedato en FrieslandCampina, en de standsorganisaties LLTB, ZLTO en LTO Noord.
Eenzijdig
De LTO-organisaties hebben agrarische ondernemers, producentengroepen en hun afzetorganisaties meerdere keren opgeroepen om gevallen van oneerlijke handel te melden. Dit kan het geval zijn als bijvoorbeeld een overeenkomst eenzijdig wordt opgezegd. Het kan ook zijn dat tussentijds afspraken in een leveringsovereenkomst eenzijdig worden aangepast. Het komt ook voor dat een overeenkomst plotsklaps en onverwacht wordt beëindigd.
De lopende proef heeft een vrijwilliger karakter. Bedrijven die mee willen doen, moeten zich registeren op www.supplychaininitiative.eu. Alle Nederlandse supermarkten staan ook geregistreerd, evenals vele bedrijven uit de Nederlandse voedingsindustrie. Ook vele buitenlandse supermarkten en industrieën staan ingeschreven.
‘Gebundelde klacht’
De stuurgroep, die zich met de proef bezighoudt, bestaat uit vertegenwoordigers van LTO, FNLI en CBL. De regionale LTO-organisaties (ZLTO, LLTB, LTO Noord) of uw coöperatie (mits geregistreerd) kunnen desgewenst een ‘gebundelde klacht’ indienen namens meerdere bedrijven.
Meer informatie
LTO Nederland
Bezuidenhoutseweg 225
2594 AL Den Haag
T.: +31 (0)70 – 338 2700
W.: www.lto.nl