De ene na de andere provincie stelt extern salderen open. In Limburg kon het al, maar nu mag het ook in Brabant, Zeeland, Flevoland en Overijssel. Voor melkveehouders die willen uitbreiden of moeten legaliseren kan extern salderen soms een oplossing zijn.
Een stoppende melkveehouder heeft tegenwoordig meerdere productierechten te koop: fosfaatrechten, betaalrechten en in meerdere provincies nu ook ammoniakrechten. De eerste twee rechten zijn echter niet te vergelijken met ammoniakrechten. Fosfaat- en betaalrechten kan je landelijk verkopen. In Limburg geldt zo dezelfde marktprijs als in Groningen. Hoe anders is het met ammoniakrechten. Deze kunnen goud waard zijn op locaties dicht bij Natura2000-gebieden waar ook ontwikkelingen zijn gepland. Op locaties verder weg van een Natura2000-gebied waar weinig ontwikkelingen zijn, zullen de ammoniakrechten soms onverkoopbaar blijken.
30% afroming ammoniakemissie
In alle situaties geldt dat er 30 procent van de te verkopen hoeveelheid ammoniak wordt afgeroomd. Dus 70 procent kan worden overgenomen door een partij die wil ontwikkelen. Stel dat een verkopende melkveehouder de emissierechten van 100 melkkoeien kwijt wil. Dit correspondeert in veel gevallen met 1.300 kg ammoniak. Een kopende melkveehouder neemt dan 910 kg ammoniak over. Dat wil dit nog niet zeggen dat deze melkveehouder ook 70 koeien extra mag houden. Hiervoor is niet de ammoniakemissie bepalend maar de stikstofdepositie.
Depositie is bepalend
Voor het bepalen van de stikstofdepositie op de nieuwe locatie moet het rekenmodel Aerius worden gebruikt. In de nieuwe situatie is de aangekochte ammoniak verspreid vanuit een andere stal. Hiervan is de ventilatiehoogte anders en de stal staat in een andere lengterichting. Dit is van invloed op de stikstofdepositie. Maar veel belangrijker nog, de stal staat op een andere positie ten opzichte van Natura2000-gebieden. De regel is dat door een verplaatsing van ammoniak de stikstofdepositie op geen enkele plek in geen enkel Natura2000-gebied mag toenemen.
Het kan zo zijn dat door de verplaatsing van ammoniak in oostelijke richting, ten westen de depositie afneemt, terwijl in een natuurgebied ten oosten de depositie toeneemt. Dit ondanks dat maar 70 procent van de ammoniak is verplaatst. Om de depositie op 0,00 mol te houden kunnen vaak minder dieren worden gehouden dan 70 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid. Er moet echt eerst met Aerius gerekend worden voordat een uitspraak kan worden gedaan over de hoeveelheid vee dat na aankoop van ammoniak extra gehouden kan worden.
Extern salderen: sleutel tot legaliseren
Door meerdere oorzaken houden melkveehouders momenteel soms meer dieren dan op de Natuurvergunning staat. Er is simpelweg nooit een Natuurvergunning aangevraagd, en soms is een aangevraagde Natuurvergunning in een beroepsprocedure gesneuveld. Deze melkveebedrijven zijn gedeeltelijk illegaal, zeker als meer dieren worden gehouden dan op de referentiedatum.
In principe kan een Natuurvergunning worden verkregen voor dezelfde hoeveelheid ammoniak als op de referentiedatum vergund was. Deze datum verschilt per natuurgebied, maar zal vaak teruggaan tot 10 juni 1994. En welke melkveehouder is niet meer dieren gaan houden sinds toen?
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf. Meer weten over extern salderen? Of soortgelijke artikelen maandelijks thuis op de mat?
Wil je Melkveebedrijf verder lezen? Nu 6 nummers voor 29,-
Tekst: Fred van den Tempel – Tempel-advies Lunteren