“De nieuwe voorstellen die landbouwcommissaris Hogan vandaag in Brussel heeft gepresenteerd, zullen geen einde maken aan de crisis in de Nederlandse melkvee- en varkenshouderij.” Zo reageert Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, op de jongste plannen van Hogan.
Hogan wil met 150 miljoen euro de melkproductie in de EU de komende van oktober tot en met december met 2 miljard kilo verminderen. Dat komt overeen met 1,3 procent van de totale productie op jaarbasis. De EU mikt op een vrijwillige regeling. Maat denkt niet dat Nederlandse melkveehouders veel interesse hebben in een dergelijke regeling. “Het herstel van prijzen zal toch echt uit de markt moeten komen. De werkelijke oorzaken van de crisis, zoals de Russische boycot, blijven liggen. Daar moet de EU harder aan trekken.”
En lidstaten mogen wat Hogan betreft dit jaar opnieuw inkomenssteun eerder uitbetalen aan boeren en tuinders (zeventig procent vanaf 16 oktober). LTO Nederland dringt er bij het ministerie van EZ op aan hiervan ook daadwerkelijk gebruik te maken. “Gezien de liquiditeitsproblemen op veel bedrijven”, aldus Maat.
23 miljoen voor Nederland
Daarnaast is er 350 miljoen euro beschikbaar voor individuele lidstaten. Volgens Hogan is dat geld bestemd voor ‘kwetsbare veehouderijsectoren’, waaronder dus de melkveehouderij en de varkenshouderij. Voor Nederland komt dat neer op een bedrag van 23 miljoen euro. Lidstaten mogen dat bedrag vervolgens verdubbelen. Wat LTO Nederland betreft wordt dat geld onder meer besteed aan het uit de markt nemen van fosfaatrechten van melkvee.
Maat: “Daarmee verklein je de Nederlandse melkveestapel, zet je een rem op de productie van melk en verzacht je de gevolgen van een mogelijke generieke korting op de fosfaatrechten van individuele melkveebedrijven.” In overleg met alle sectoren werkt LTO Nederland momenteel aan een voorstel voor de precieze besteding van het beschikbare budget.
Bron: LTO Nederland