Een kleine week nadat ZuivelNL het Fosfaatreductieloket heeft opgezet zijn er al genoeg vragen binnengekomen. Het loket is zowel telefonisch als per mail bereikbaar voor melkveehouders die vragen hebben over de ministeriële regeling Fosfaatreductieplan 2017.
ZuivelNL heeft een update gemaakt van de meest gestelde vragen zoals deze bij het Fosfaatreductieloket worden gesteld. Hieronder een opsomming van de vragen met antwoord:
- Hoe zit het melkleverende bedrijven en niet-melkleverende bedrijven?
ZuivelNL voert het deel van de fosfaatreductieregeling uit dat van toepassing is op alle bedrijven die koemelk produceren bestemd voor consumptie of verwerking. Voor de andere rundveebedrijven is RVO uitvoerder. - Is de referentie van deze fosfaatreductieregeling hetzelfde als de referentie 2 juli 2015 van de fosfaatrechten?
Nee, de referentie van 2 juli 2015 is voor de fosfaatrechten gebaseerd op diercategorieën 100, 101 en 102 uit de Meststoffenwet. De referentie in deze fosfaatreductieregeling gaat uit van de registratie in het Identificatie en Registratie (I&R) systeem van RVO. - Hoeveel stuks rundvee moet ik reduceren?
Dit is per bedrijf verschillend. De referentie is gebaseerd op uw vrouwelijke runderen die op 1 oktober 2016 geregistreerd stonden in het I&R-systeem van RVO. Als dit er meer zijn dan op 2 juli 2015, geldt voor uw bedrijf een reductiedoelstelling. U kunt zelf een berekening maken voor uw bedrijf via het rekenmodel op deze site. - Moet ik de reductie al voor 1 maart gerealiseerd hebben om een heffing of solidariteitsbijdrage te voorkomen?
Nee, dat moet niet. Aan de hand van het GVE-gemiddelde van de maand april wordt inning van een geldsom (heffing of solidariteitsbijdrage) bepaald. Reductie vóór 1 maart draagt wel bij aan het realiseren van de reductiedoelstelling. - Is het mogelijk om een referentie over te nemen van een ander bedrijf?
Het (deels) overnemen van een referentie van een ander bedrijf is enkel mogelijk bij een (gedeeltelijke) bedrijfsovername. Meer informatie over (gedeeltelijke) bedrijfsovername is opgenomen in het document ‘uitgebreide vragen en antwoorden’. - Welke afvoermogelijkheden heb ik om te reduceren?
U bepaalt zelf de wijze van afvoeren. De reductie geldt pas als een rund is afgevoerd van het bedrijf en de registratie is verwerkt in het I&R-systeem. Indien u dieren afvoert naar een andere houder, dan heeft dit gevolgen voor zijn/haar reductiedoelstelling. - Zijn er in de regeling mogelijkheden voor bedrijven die vee in- en uitscharen?
Ja, de regeling biedt aan bedrijven die in 2015 en/of 2016 aantoonbaar vee in- en uitgeschaard hebben de mogelijkheid om de referentie en of het doelstellingsaantal aan te passen. Meer informatie hierover is opgenomen in het document ‘uitgebreide vragen en antwoorden’. - Waar kan ik bezwaar maken tegen deze regeling?
U kunt geen bezwaar maken tegen de regeling, alleen tegen een besluit op basis van de regeling. Het eerste besluit dat op uw bedrijf van toepassing is, zal op het moment van verrekening zijn. Naar verwachting betreft dit uw melkgeldafrekening van april, die u begin mei ontvangt. - Waar staan mijn aantallen? Wanneer krijg ik die? Hoe word ik geïnformeerd wanneer deze beschikbaar zijn?
Via melkweb (FrieslandCampina) en Z-net (overige zuivelondernemingen) komt een portal (link) beschikbaar voor het fosfaatreductieplan waarin uw gegevens staan. Het streven is dat deze portal vanaf 1 maart (en naar verwachting uiterlijk 6 maart) beschikbaar is waarna deze geladen wordt met uw data, nadat de RVO deze heeft vrij gegeven.
Uitgebreid overzicht Vragen en Antwoorden
Naast bovenstaande verkorte weergave van de meest gestelde vragen is er ook een uitgebreid overzicht van de Vragen en Antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt door ZuivelNL.
Reactieformulier
Het Fosfaatreductieloket is dé vraagbaak voor melkleverende bedrijven over de ministeriële regeling. Via dit reactieformulier kunt u vragen stellen.
Wilt u liever met iemand van het Fosfaatreductieloket bellen, neem dan contact op via tel. 038 – 4572855. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur.
Rundveehouders
ZuivelNL voert de regeling uit voor melkleverende bedrijven. Bent u wel houder van vrouwelijke runderen maar heeft u geen melkleverend bedrijf? Dan kunt u met deze vragen terecht bij RVO.nl via telefoonnummer: 088-0424242. RVO.nl geeft op de website meer informatie over de gehele fosfaatreductiemaatregelen 2017.