In zijn brief over de nadere invulling van het stelsel van fosfaatrechten gebruikte staatssecretaris van Dam veel woorden, maar gaf weinig duidelijkheid. Tijdens het debat in de Tweede Kamer deze week werd een tipje van de sluier opgelicht welke kant het zal opgaan; zeker is dat het niet bij een generieke korting van 4% zal blijven.
Des te meer blijft de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) de invoering van fosfaatrechten zien als een onnodige en onwenselijke maatregel die melkveehouders zwaar belast in deze moeilijke tijden met lage melkprijzen. Daarom organiseert de NMV samen met de Dutch Dairy Board (DDB) bijeenkomsten door het hele land waarin uitleg en alternatieven gegeven worden voor fosfaatrechten en melkprijscrisis.
De brief van de staatssecretaris bevatte heel veel open eindjes, aspecten van het stelsel van fosfaatrechten die nog nader moeten worden ingevuld. Nu blijkt dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat grondgebonden bedrijven volledig worden gecompenseerd bij de generieke korting. Ook voor grondgebonden uitbreiding van bedrijven moet ruimte komen. Bovendien mag van de Tweede Kamer bij bedrijfsoverdracht bij familie tot in de derde graad geen korting op fosfaatrechten plaatsvinden. Al deze maatregelen bij elkaar zijn sympathiek en begrijpelijk maar zullen er ook voor zorgen dat de generieke korting veel hoger gaat uitvallen dan de 4% waar eerder sprake van was. Het is nog maar de vraag of dit allemaal te realiseren is binnen een generieke korting van maximaal 8% zoals de staatssecretaris voor ogen heeft. Gaat de Nederlandse melkveehouder straks verzuipen in een stapeling van kortingen?
Al sinds het opheffen van de quotering hangen er donkere wolken boven de melkveehouderijsector. Melkveehouders raken steeds verder in de problemen door de slechte melkprijzen en kunnen amper het hoofd boven water houden. Voor deze gezinsbedrijven kan de invoering van fosfaatrechten wel eens het laatste duwtje zijn!
Dat moet en kan anders. Tijdens gezamenlijke bijeenkomsten op diverse plaatsen in het land zullen de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) een en ander uitleggen en toelichten over de invoering van fosfaatrechten en de crisis op de zuivelmarkt.
Wij zien u graag op één van deze bijeenkomsten! Voor meer informatie, data en locaties zie www.nmv.nu