In 2017 krimpt het productievolume in de agrarische sector naar verwachting met 1%. De inkrimping van de melkveestapel leidt tot een lagere zuivelproductie (naar schatting circa 4 procent). De toenemende consumentenuitgaven hebben onder meer in de tuinbouw tot een vraagtoename geleid. In 2017 zet deze ontwikkeling zich door. In de meeste branches is sprake van stijgende prijzen en daarmee een hogere productiewaarde
Volume agrarische sector krimpt licht
2017 belooft een roerig jaar te worden voor een deel van de agrarische sector. Vooral de melkveehouderij wacht een spannend overgangsjaar totdat in 2018 het fosfaatrechtenstelsel ingaat. Om de door de EU verleende derogatie c.q. afwijking voor (een hogere) mestafzet te behouden moet in 2017 de hoeveelheid fosfaat fors omlaag. Dit leidt tot een krimp van de melkveestapel, met 160.000 koeien, en dus een lagere melkproductie. Dit verklaart grotendeels de krimp voor de agrarische sector als geheel van -1% in 2017. Ook in 2018 is dit nog voelbaar (verwachte krimp -0,5%).
Optimisme over prijzen en export
De melkprijzen zullen na twee slechte jaren in 2017 naar verwachting bovengemiddeld zijn. De exportvooruitzichten zijn voor 2017 iets minder goed dan voor 2016. De eurokoers is minder gunstig, zeker tegenover het Britse pond. Recent ontwikkelt deze zich echter stabiel. Van de agrarische uitvoer gaat 10% naar het VK, met als belangrijkste producten pluimveevlees, sierteelt, tomaten en paprika’s. De hoge kwaliteit van Nederlandse producten wordt internationaal gezien en daarom vinden de producten hun weg altijd wel naar het buitenland.
De boer op
Niet alleen 2017 wordt een uitdagend jaar voor agrarische ondernemers. Boeren en tuinders staan immers voor een reeks aan keuzes die bepalend zijn voor hun toekomst. In de themavisie ‘De boer op’ wordt gesteld dat zij antwoorden moeten geven op vragen als hoe, voor wie en waar ze produceren. Het leidt er toe dat sommige boeren zullen verplaatsen en/of uitbreiden en een groeiende groep zal concepten voor de 'moderne' consument ontwikkelen. Export van agrifood producten naar het buitenland blijft echter ook na deze transitie het fundament om de sector duurzaam sterk te krijgen. Een verdienmodel voor de boer en tuinder is bovendien van groot belang om de innovaties en de aansluiting op de samenleving continuïteit te geven.
Bron: ING Economisch Bureau (sectoreconoom Agrarische sector)