De inzet en belofte van ZuivelNL en staatssecretaris van Dam was klip en klaar: grondgebonden melkveehouders worden in lijn met het Fosfaatrechtenstelsel tegemoet gekomen in het Sectorplan. Voor een groep grondgebonden bedrijven met een lagere melkproductie is niets minder waar. De oorzaak is het hanteren van twee verschillende rekenmethodes om vast te stellen of een melkveehouder grondgebonden is of niet.
Om te bepalen of een bedrijf de status grondgebonden heeft op de peildatum van 2 juli 2015 wordt in het Fosfaatstelsel uitgegaan van de berekening van de fosfaat-mest-productie. Het gaat hier dan om de forfaitaire fosfaatexcretie gebaseerd op de feitelijke melkproductie per koe van het bedrijf. In het sectorplan van ZuivelNL wordt een ander uitgangspunt gehanteerd: bij de berekening van de fosfaat-mest-productie voor de GVE-reductieregeling wordt uitgegaan van de forfaitaire fosfaatexcretie gebaseerd op de gemiddelde melkproductie van alle Nederlandse melkkoeien.
Onevenredig nadeel
Frits van der Schans, CLM, heeft de berekeningen naast elkaar gelegd en kwam tot de volgende conclusie: ’Het gevolg is dat bedrijven met een lagere melkproductie (is lagere forfaitaire fosfaatexcretie) per koe dan het landelijk gemiddelde (ca. 8300 kg/jaar) worden 'aangeslagen' voor een hogere fosfaatexcretie per koe. Daardoor krijgen deze bedrijven te maken met een hogere berekende forfaitaire fosfaatproductie voor het gehele bedrijf, dan forfaitair feitelijk juist is. En daardoor zijn bedrijven niet meer (volledig) grondgebonden en worden zij -ten onrechte- in 2017 wel 4% gekort op het aantal GVE. Overigens krijgen deze bedrijven in 2018 wel 100% fosfaatrechten en mogen ze die 4% koeien weer wel houden.’ Een deel van de grondgebonden bedrijven met een lage melkproductie per koe zijn hiervan de dupe. En gelijktijdig profiteert juist een deel van de intensieve bedrijven met een hoge melkproductie per koe. GRONDig meent dat dit moet worden rechtgezet in Sectorplan.
Stemmingen Tweede Kamer over Maatregelenpakket 2017
Kamerleden van de SP, D66 en de Christen Unie hebben Van Dam gisteren tijdens de Landbouw & Visserijraad verzocht de rekenmethode van het fosfaatstelsel ook in het Sectorplan te hanteren om geschetste problemen voor grondgebonden melkveehouders met lagere melkproductie te voorkomen. Vanavond vinden de stemmingen plaats over het Maatregelenpakket 2017. Wanneer staatssecretaris van Dam de rekenmethodiek niet overneemt in het Sectorplan zal daarover een motie worden ingediend. Netwerk GRONDig tezamen met de Coalitie Grondgebonden Melkveehouderij houdt vinger aan de pols.