De melkproductie in de EU nam tussen november 2016 en januari 2017 af met 2,8% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. In de tweede helft van 2016 heeft de daling van de internationale melkproductie geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen. Voor het komende kwartaal verwacht de Rabobank dat de prijzen voor basiszuivelproducten stabiel blijven, mede door een groeiende vraag in de EU, de Verenigde Staten en China.
Situatie in Nederland
Na een mager 2016 steeg de Nederlandse melkprijs eind 2016, waarna de melkprijs in de eerste maanden van dit jaar vrij stabiel bleef. In het laatste kwartaal van 2016 nam de productie nog toe met 0,7%, maar in februari 2017 daalde de productie met 0,1%. De eerste resultaten van het fosfaatreductieplan zijn hoopgevend. Voor de eerste tranche van de stoppersregeling was grote belangstelling en er zijn in aanloop naar het fosfaatreductieplan al veel extra melkkoeien afgevoerd. Hierdoor ligt de sector op koers voor het behoud van de derogatie.
Terugblik: record prijsverschil tussen botervet en eiwit
Een scherpe daling van de internationale melkproductie heeft in de tweede helft van 2016 geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen. In het eerste kwartaal van 2017 werden deze prijsstijgingen deels geremd door de verrassend sterke tweede helft van het productieseizoen in Nieuw-Zeeland. De prijsverschillen tussen botervet en eiwit hebben recordniveaus bereikt. Figuur 1 toont dat de vraag naar botervet hoog bleef, terwijl de vraag naar eiwit en met name magere melkpoeder stagneerde. De prijzen voor botervet stegen naar €4.200 per ton, terwijl de eiwitprijzen daalden onder de €2.000 euro per ton.
Melkprijs in Nederland
Na een mager 2016 begon de Nederlandse markt in 2017 beter, waarna de melkprijs in de afgelopen maanden vrij stabiel bleef. Hierbij moet aangetekend worden dat prijzen variëren bij de diverse verwerkers. Deze verschillen worden deels veroorzaakt door het relatief grote prijsverschil tussen de verschillende zuivelproducten.
Internationale productie
De wereldwijde melkproductie van de belangrijkste exportregio’s daalde in het eerste kwartaal van 2017 ten opzichte van dezelfde periode in 2016, maar wel in een langzamer tempo dan in de laatste drie maanden van 2016.
Productie in de EU
De melkproductie in de EU nam tussen november 2016 en januari 2017 af met 2,8% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. In januari betrof deze daling 2,1%. De Europese melkproductie blijft voorlopig achter bij de curve van vorig jaar. Oorzaken van deze dalende productie zijn de lage melkprijzen en de Europese melkverminderingsregeling, waarbij de reductie van 800.000 ton melk is gesubsidieerd. Het aantal koeien daalde in Europa in 2016 met 0,2%.
Hieronder leest u de ontwikkeling van de productie van de grote Europese zuivellanden in februari 2017 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar:
- Nederland: -0,1%
- Duitsland: -4,1%
- Frankrijk: -3,2%
- Verenigd Koninkrijk: -5,1%
- Ierland: +1,7%.
Vooruitblik productie in de EU
In het komende kwartaal zal de melkproductie in de EU snel toenemen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is vooral toe te schrijven aan de start van het weideseizoen en in mindere mate de hogere melkprijzen. Het piekniveau van 2016 zal waarschijnlijk niet overtroffen worden, mede doordat de Nederlandse melkproductie in 2017 met zo’n 6% zal dalen door de krimpende veestapel als gevolg van de fosfaatregelgeving. Dit percentage kan eventueel lager uitvallen als de melkprijs hoger blijkt dan verwacht, of de productie per koe verder stijgt dan verwacht.
Eerste helft 2017: productie blijft achter
De Rabobank verwacht dat de Europese melkproductie uiteindelijk in de eerste helft van 2017 met 1% achterblijft ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit als gevolg van stagnerende melkprijzen en lagere aantallen koeien. Daarnaast hebben de zorgen rond Brexit hun weerslag op de productie in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In de tweede helft van 2017 verwachten we een Europese productiegroei van 1,5%.
Lees hier meer over het 1e kwartaalbericht Zuivel van de Rabobank