Het huidige en aankomende mestbeleid vraagt om krimp van de veestapel en stimuleert melkveehouders om maximaal efficiënt melk te gaan produceren. Dit is funest voor het welzijn van de koe: meer slachtingen van zwangere koeien, meer internationale veetransporten, minder weidegang en meer melk per koe. Dit concludeert Wakker Dier uit nieuw onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in opdracht van Wakker Dier.
Meer melk per koe
De nieuwe fosfaatwetgeving is in het leven geroepen om de milieubelasting te beperken van de alle poep die wordt geproduceerd in de melkveehouderij. Maar in de route die Van Dam hiervoor heeft uitgestippeld zitten veel perverse prikkels die het welzijn van de melkkoe in gevaar brengen. Zo stimuleert de regelgeving boeren om meer melk uit de koe te halen. De melkproductie is nu al torenhoog, ten koste van de gezondheid van de koe. Om die nog hogere productie te behalen, zullen ook meer koeien het hele jaar door op stal worden gehouden. Want in de stal heeft de boer meer controle op de topsportersvoeding van de koe.
Meer gesleep met drachtige koeien en kalveren
Als Van Dam zijn zin krijgt moet de veestapel te snel inkrimpen. Zo snel dat een deel van de koeien in het buitenland geslacht zal worden, omdat de capaciteit van Nederlandse slachthuizen waarschijnlijk onvoldoende is. Dat betekent meer lange afstand transporten voor koeien. Een deel van de koeien die zal worden geslacht, is (hoog)zwanger.
Ook leiden de plannen tot meer gesleep met kalveren over landsgrenzen. Een op de vijf melkveehouders heeft aangegeven de opfok van kalveren tot melkkoeien naar het buitenland te willen verplaatsen. Kalfjes geven namelijk nog geen melk maar poepen al wel. Ze dragen dus bij aan de fosfaatuitstoot waar de boer op wordt afgerekend. Geen kalfjes meer, betekent meer ruimte voor melkkoeien. Kalfjes opfokken in het buitenland zorgt ervoor dat (hele) jonge dieren op transport gaan. De kans dat deze kalfjes tijdens het opgroeien in de wei mogen grazen, is klein.
Alternatief
Wakker Dier roept de Tweede Kamerleden op om de koe te beschermen en te kiezen voor het breed gedragen alternatieve plan "Grondgebonden melkveehouderij". Dit plan is milieu- én diervriendelijk en betekent dat iedere boer genoeg land heeft om zijn koeien te laten grazen en de mest te verwerken.
Het onderzoek van Wakker Dier is te vinden op haar website.
Melkveebedrijf.nl is op geen enkele wijze betrokken bij dit onderzoek. De meningen die in dit artikel verkondigt worden zijn niet de meningen van de redactie van Melkveebedrijf.nl