De hele maand augustus is de grasgroei al hoger dan voorgaande jaren. Afgelopen week was de grasgroei nog ca. 50 kg ds per ha per dag. Dat betekent dat er voldoende gras is om de melkkoeien te weiden. Wel is het in deze tijd van het jaar belangrijk om er voor te zorgen dat er smakelijk gras staat. Gemiddeld schommelde de voederwaarde van het weidegras rond 960 VEM, 230 g RE en 80 g suikers.
Uit de grasmonitor van Agrifirm kwam naar voren dat de kwaliteit van het gras niet overal goed is. Er waren deze week enkele uitschieters met een voederwaarde onder de 900 VEM. Dit gaat ten koste van de droge stofopname. In deze tijd van het jaar is daarom het advies om na twee keer weiden het perceel schoon te maaien en het maaisel af te voeren. Daarmee blijf je fris en smakelijk gras houden voor de melkkoeien en voorkom je dat de voederwaarde en daarmee de opname van het gras afneemt. Ook inscharen in een iets lichtere snede helpt om smakelijk gras te houden. Overbodig om te vermelden dat een hoge ds-opname uit gras de melkproductie op peil houdt.
Graspercelen met kroonroest
Momenteel wordt op verschillende percelen aantasting van kroonroest waargenomen. Kroonroest komt met name voor bij Engels raaigras en treedt op van eind juli tot laat in de herfst. In deze periode is de grasgroei lager en is het gras voor langere periodes dauwnat. Kroonroest heeft een negatief effect op smaak, waardoor de grasopname bij de koeien lager ligt. Hoe kunnen we kroonroest voorkomen en het gras zo smakelijk mogelijk houden?
Maai bij roest
Maai bij roest het perceel schoon, zodat u het aangetaste gras en de sporen op het gras ‘afvoert’. Als je gras met kroonroest inkuilt, is de smakelijkheid van de kuil in principe wat lager, maar doordat deze snede veelal naast ander ruwvoer wordt gevoerd, zal door het verdunningseffect de opname wel op peil blijven. Een late stikstofgift kan helpen bij roest, omdat dit de grasgroei stimuleert en daarmee de kans op een roestbesmetting verkleint.
Zorg voor smakelijk gras bij het weiden
Tot nu toe is het een nat en groeizaam seizoen geweest. Dat betekent dat er veel stikstof, kali en ook natrium is opgenomen door de plant. Daarnaast is er plaatselijk door de vele regen ook een deel van deze nutriënten uitgespoeld naar diepere lagen in de bodem. Dat betekent dat er tekorten aan deze elementen ontstaan.
Stikstofbemesting
Voor die percelen die geen drijfmest meer krijgen is een kleine stikstofgift aan te raden. Zeker voor de regio’s in de zandgebieden die zeer veel neerslag hebben gehad de afgelopen maanden. Het is tot 15 september toegestaan om kunstmest te strooien. Een gift van 50-75 kg KAS is vaak al voldoende. Een kleine gift zorgt vaak voor wat smakelijker gras.
Kaliumbemesting
Een goede kalivoorziening bevordert de stikstofbenutting en draagt ook bij aan de winterhardheid van het grasland. Op veel percelen is de kaliumvoorziening momenteel laag. Het advies is dan ook om nog een kali-gift te geven van ca 35 kg K.
Natrium
Natrium beïnvloed de smakelijkheid van weidegras positief. Indien er in aanvulling op de dierlijke mest geen natriumbemesting is gegeven kunt u maximaal 50 kg Na2O per ha geven via landbouwzout op percelen die zeker nog beweid zullen worden.
Bron: Agrifirm