De komende maanden kunnen de temperaturen met regelmaat stijgen, maar ook sterk schommelen. Jouw koeien kunnen door de combinatie van hoge temperaturen en een relatief hoge luchtvochtigheid last krijgen van hittestress. Waarbij ze via de normale weg (ademhaling) hun warmte niet volledig kwijt kunnen. Ze worden dus te warm. Dit heeft nadelige gevolgen voor de melkproductie en dus ook voor jouw inkomen. Voorkom productieverlies, verbeter de ruwvoeropname en verminder pens verzuring. Hieronder delen wij enkele tips en aandachtspunten.
Wat kun je doen aan huisvesting om hittestress te verminderen?
- Maak gebruik van de natuurlijke hulpbronnen
- Wind voor natuurlijke ventilatie
- Schaduw om instraling tegen te gaan en water en zand om te koelen
- Ramen en deuren open
- Ventilatoren in de stal
- Bomen aanplanten in het land voor schaduw
- Wit kalken van ramen op het zuiden
- Strohokken op tijd uitmesten
Rantsoen
Stimuleer voeropname door smakelijk ruwvoer zonder broei. Schuif het voer vaak aan. De wateropname op warme dagen stijgt. Zorg dus voor schone en voldoende goed bereikbare drinkbakken met voldoende waterdruk in de stal en wei. Reken met circa 10 cm per dier aan drinkbaklengte. Denk goed na over de plaats van drinkbakken. Zorg bij voorkeur dat koeien meteen na de melkbeurt kunnen drinken. Plaats de waterbakken zo dat drinkende koeien het koe verkeer niet hinderen.
Omdat de opname onder druk staat loopt de koe kans op ketose (energietekort) en pensverzuring. Het bijvoeren van pens-bestendige vetten kan de warmteproductie van de pens beperken en geeft de koe extra energie. Het bijvoeren van bufferende zouten kan de gevolgen van hittestress zoveel mogelijk beperken. De Basis Buffer ondersteunt de pens extra. Het bevat naast natriumbicarbonaat ook een speciaal geselecteerde calcium- en magnesiumbron. Hierdoor buffert Basis Buffer geleidelijker dan natriumbicarbonaat. En werkt het op het juiste moment, met name 2 tot 3 uur na de voeropname. Basis Buffer is geschikt voor gebruik in de biologische veehouderij.
Extra tips
- ‘s Nachts weiden, wanneer het koeler is
- Probeer vliegenoverlast te beperken
- Houd de melk en wachtruimte fris en schoon
- Daarnaast werken geschoren uiers en staarten prettiger en schoner
Bron: Agrifirm