Maassluis, Mei 2016. Het nieuw weideseizoen is gestart, een moment om ook weer keuzes te maken ten aanzien van robot en weidegang. Twijfel over het robotmelken in combinatie met weidegang spelen vaak een rol om wel of niet te gaan weiden. Blijft het aantal melkingen op peil? Komen de koeien zelf voldoende naar de robot? En wat betekent het voor de robotcapaciteit? Lely heeft de praktijkresultaten van 160 bedrijven (slechts een kleine groep van alle Lely bedrijven die weidegang toepassen) die het afgelopen seizoen weidegang hebben toegepast onderzocht en vergeleken met de resultaten van alle Lely AMS bedrijven in Nederland.
Regelmaat in bezoekgedrag is van belang
Lely deed onderzoek onder 160 Lely melkveehouders met weidegang in combinatie met robotmelken.* Gemiddeld over het weideseizoen varieert het aantal melkingen per koe 2,65 per dag bij bedrijven zonder weidegang, en 2,55 melkingen op de bedrijven met weidegang en ligt daarmee ongeveer 0,1 per dag lager ten opzichte van de bedrijven die geen weidegang toepassen.
Een misverstand is echter dat het aantal melkingen voor succesvol robotmelken in combinatie met weidegang niet bepalend is. Om de productie op peil te houden is het belangrijk dat de koeien regelmatig de stal bezoeken om gemolken te worden. Het motiveren van de koeien om de stal te bezoeken wordt onder ander gestimuleerd via het grasaanbod in de weide, de tijdstippen van bijvoeren in de stal en de toelating tot vers gras in de weide.
Gelijkblijvende melkproductie
Uit resultaten blijkt dat de melkproductie per koe per dag weinig verschil laat zien tussen de bedrijven die weidegang toepassen en de overige bedrijven. Tegelijkertijd blijkt dat bedrijven die weidegang toepassen in het begin van het weideseizoen met een lager aandeel krachtvoer (per 100 kg melk) melken. Door het dalende bezoekgedrag bij een gelijkblijvende melkproductie gaat het aandeel vrije tijd omhoog bij bedrijven die weidegang toepassen, en dit betekent dat de capaciteit in theorie verder omhoog kan. Of de capaciteit inderdaad hoger is hangt mede af van de “piekbelasting” van de robot indien de koeien binnen komen. Ook hierbij is het van belang om een regelmatig aantal melkingen per uur te hebben gedurende de dag. De boxtijd per bezoek is tussen bedrijven met en zonder weidegang gelijk en dit betekent dat de koeien op bedrijven met weidegang een hogere melkproductie per minuut boxtijd hebben wat de capaciteit ten goede komt.
Voor vragen over het inpassen van weidegang op uw bedrijf kunt u contact opnemen met de Farm Management Support adviseur van uw Lely center. Zij kunnen u helpen om de stal, werkzaamheden en weidebeheer / indeling van weiden zo optimaal mogelijk in te richten om beweiding op uw bedrijf tot een succes te laten worden.
Bron: Lely Benchmark.