De laatste jaren is er een verschuiving gaande in de omgang en toepassing van gras. Als rundveedierenarts kijk ik met grote interesse naar ontwikkelingen in de sector. Met name de laatste jaren zie ik op voedingsgebied zeer uiteenlopende toepassingen voorbijkomen. Een erg leuk gebied om onderdeel van uit te maken. Het oudste voer in het nieuwste jasje is toch wel gras!
Tekst: Jens Rijssel – Dierenarts rundvee – adVee dierenartsen
Weiden en kuilen
Klassiek is weiden. Daarna kregen we kuilen die in de praktijk wisselend maar vaak met succes zijn toegepast. Het grootste nadeel van weiden is dat er verliezen ontstaan door vertrapping. Daarnaast kunnen ook bij fouten in het weidemanagement parasitaire problemen op de loer liggen, bijvoorbeeld een leverbotinfectie. Het grootste voordeel is dat er geen in- en/of uitkuilverliezen zijn zonder enig (loon)werk. De koeien halen het immers zelf. Naast de genoemde voor- en nadelen stimuleren melkfabrieken het weiden middels uitbetaling van een weidepremie.
Kuilen
Een andere methode om met gras om te gaan, is het inkuilen. Een principe dat vele uitdagingen en sub-vormen kent. Denk bij de uitdagingen aan het juiste maaimoment in combinatie met de draagkracht van de bodem. Denk aan het optimale maaimoment op de dag. Wanneer bevat gras de meeste suiker en eiwitten? En dan is er ook nog de vraag: wel of geen toevoegingen aan de kuill?
Vers gras
Wel vers gras, maar niet weiden? Vers gras voeren op stal is een arbeidsintensief gebeuren maar lonend voor de koeien en boeren die het goed toe kunnen passen. Wanneer gras correct gemaaid is en in het juiste stadium aan het voerhek komt, kan een koe vele malen meer opnemen ten opzichte van grazen. De verliesfactoren van weiden of het inkuilproces zijn er ook niet.
Zijn er dan echt geen nadelen? Helaas, ook stalvoedering kent zijn nadelen. De boer moet harder werken en zit meer op de trekker. Afhankelijk van de verkaveling kost dit meer of minder tijd. En ook vers gras kent weer opties. Dit maakt het managen van het rantsoen erg ingewikkeld.
Het hele artikel lezen? Vind het antwoord op de vragen in Vakblad Melkveebedrijf!