In de zomer kunnen hittestress en een mindere voeropname een rol spelen bij de mineralenopname. Dan kan het best een uitdaging zijn om de mineralenvoorziening op peil te houden.
Mineralencheck voor gerichter onderzoek
Royal GD ziet jaarlijks in de trendanalyse van de Mineralencheck in de zomermaanden meer melkveebedrijven met een lager gemeten mineralenvoorziening, met name selenium en jodium.
Met de Mineralencheck is er bij het melkvee op koppelniveau inzicht in de opname van spoorelementen en voorkom je diergezondheidsproblemen. Mochten er in de zomer toch afwijkende tankmelkuitslagen zijn of zijn klachten bij het melkvee, dan kan gerichter onderzoek nodig zijn.
Pakket Spoorelementen
Met het Pakket Spoorelementen kan via bloedonderzoek de voorziening van de mineralenopname onderzocht worden op selenium, koper, zink en jodium. Hierdoor wordt duidelijk of de voorziening aansluit bij de behoefte van de dieren of dat bijsturen nodig is.
GD adviseert om altijd een steekproef te nemen bij een specifieke groep (van vier tot zes bloedmonsters). Omdat klachten bij een mineralentekort vaak in een (te) laat stadium zichtbaar worden, is het advies regelmatig de voorziening te controleren via bloedonderzoek.
Effect mineralenvoorziening op jongvee of droge koeien
Ook kan het Pakket Spoorelementen worden ingezet bij het jongvee of de droge koeien, om te controleren hoe het met de mineralenopname is aan het einde van de lactatie. Zo kan een tekort aan mineralen bij pinken leiden tot een verminderde ontwikkeling en vruchtbaarheid. Een mineralentekort bij drachtige vaarzen of droogstaande dieren kan de weerstand van het dier en ongeboren kalf verminderen.
Bron: Royal GD