Een te kleine voermengwagen en arbeid waren voor John Dekker de factoren om het voerproces op zijn melkveebedrijf in het Noord-Hollandse Middenmeer te automatiseren. “Naast het wegvallen van de arbeidskosten waren we binnen één week al met 2 liter per koe per dag gestegen!”, vertelt Dekker tevreden. “De koeien krijgen meerdere malen per dag een rantsoen op maat dankzij de Vector en dit is merkbaar.” Een flinke investering, maar rendabel volgens de veehouder.
Samen met zijn vrouw Conny en dochters Rosanne en Simone houdt John Dekker zo’n 200 melk en kalf koeien. Vanuit het Westfriese dorp t Veld, waar John het bedrijf van zijn ouders heeft overgenomen is de familie Dekker in 2007 naar Middenmeer verhuist, om het agrarische familiebedrijf ‘Firma Dekkermelk’ verder te ontwikkelen. Hier hebben ze een nieuwe stal gebouwd en zijn ze gestart met één melkrobot en 10 ha. akkerbouw. Inmiddels is het bedrijf verder gegroeid naar 200 koeien met drie melkrobots.
De draad weer oppakken
De afgelopen jaren waren niet makkelijk voor de familie Dekker. In 2017 verloren John en Conny hun zoon Maikel, dit was een enorme klap voor de familie. Maikel was veehouder in hart en nieren en zat samen met zijn ouders in de maatschap. “Op dat moment is je drijfveer helemaal weg”, vertelt John. “Toch ben ik blij dat we de schouders er onder hebben gezet en door zijn gegaan met het bedrijf”, geeft de veehouder aan. Sindsdien werken ze met een vaste hulp. Rob Dijkshoorn, een goede vriend van Maikel, werkt 2 à 3 dagen mee op het bedrijf. “We werken nu met 1,5 fte op het bedrijf”, geeft Dekker aan. “Dit betekent dat we nu meer zaken uitbesteden. Eerder deden we alles zelf.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Een klus die elke dag moet gebeuren
Sinds februari 2020 worden de koeien op het bedrijf van Dekkermelk gevoerd door het Vector automatisch voersysteem. “Hiermee besparen we een hoop arbeid en tijd”, verklaart de veehouder. “Voeren is een klus die elke dag moet gebeuren. Hier waren we per keer, ’s ochtends en ’s avonds, 45 minuten mee bezig. Daarnaast schoven we het voer zo’n 6 à 7 keer per dag aan met de shovel. Deze taken heeft de Vector nu van ons overgenomen.” Omdat de voermengwagen te klein werd besloot Dekker dat het tijd was voor de volgende stap. “In eerste instantie hadden we een zelfrijder op het oog. Toch hebben we besloten om het voersysteem volledig te automatiseren.“
‘Het werkt gewoon’
De Vector voert zes verschillende rantsoenen op Firma Dekkermelk, voor het melkvee, de vaarzen, pinken, kalveren én twee verschillende rantsoenen voor de droge koeien. De resultaten zijn boven verwachting. “De vertegenwoordiger van Lely had aangegeven dat de productie zo’n halve liter per koe per dag zou stijgen, maar binnen één week waren we al met 2 liter per koe per dag gestegen”, vertelt John enthousiast. “Hier hadden wij geen rekening mee gehouden!”
“We dachten dat we het al goed deden”, geeft de veehouder aan die secuur is met voeren. “Maar met de Vector voeren we nu vaker en daarnaast is de mengkwaliteit beter. De voersoorten worden door de grijper één voor één in de mengkuip gegooid, als de bak vol is wordt het voer tien minuten nagemengd voordat hij aan zijn ronde begint. Dit zorgt ervoor dat er overal langs het voerhek hetzelfde rantsoen ligt”, legt Dekker uit en vult aan: “De voerrobot heeft een grote capaciteit, omdat hij dag en doorgaat. Het systeem werkt gewoon”, stelt hij. De Vector weet precies wat hij moet doen. Bij een voermengwagen doe je dit toch meer op gevoel.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
‘Jongvee en droge koeien waren eerder een sluitpost’
Het rantsoen voor het melkvee bestaat uit: Graszaadhooi, kuilgras, maïs, soepgroentenafval, tarwegist, soja, tarwe en twee mineralen. “Daarnaast krijgen de koeien twee soorten krachtvoer in de melkrobot, de rest voeren we met de Vector”, vult John aan. “We waren vooral verbaast dat de tarwegist, een vloeibare substantie, zo goed mengt in de Vector.”
Sinds we automatisch voeren ben ik er achter gekomen dat koeien ook ’s nachts honger hebben”, lacht de veehouder. “Dit heb ik nooit geweten. Ze hebben nu constant voer ter beschikking en dit zie je aan het gedrag van de koeien. Ze komen nu niet allemaal tegelijk meer naar het voerhek als er wordt gevoerd, wanneer eenderde van de kudde bij het voerhek staat dan weet je dat het goed is”, geeft hij aan.“Ook doen de droge koeien en het jongvee het een stuk beter. Eerder waren juist deze groepen een sluitpost. De droge koeien krijgen nu een constante hoeveelheid mineralen die ze nodig hebben waardoor ze beter opstarten.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Blijven optimaliseren
Om een optimaal resultaat met de Vector te behalen wordt er gedurende het opstarttraject en de maanden daarna regelmatig samen met Lely en de voerleveranciers gekeken of er nog verbeterslagen kunnen worden gemaakt. Dekker: “Zo hebben we tijdens de opstart de laadvolgorde verandert, want we zagen met de voerzeef dat er aan het begin van het voerhek meer ruwvoer lag dan aan het einde”, vertelt John. “Later dit jaar komen ze weer langs om te kijken hoe het loopt en of er nog optimalisatiepunten zijn.”
“Voor onze bedrijfsgrootte met arbeid als knellende factor is dit een perfect systeem”, stelt Dekker. “Het is een investering die je doet, maar het is zeker rendabel. De arbeidskosten zijn weg én we zijn met 2 liter per koe per dag gestegen en de vruchtbaarheid is sterk verbeterd. Bovendien besparen we veel diesel, eerder ging er 20 liter diesel per dag doorheen met de voermengwagen. Nu zetten we het voer 2 à 3 keer per week klaar in de voerkeuken en zijn we 2,25 liter per dag kwijt.” John blikt voorzichtig vooruit op de toekomst. “Als het zo mooi gaat wil ik nog wel tien jaar doorboeren”, besluit de positieve en gedreven veehouder.
Bedrijfsgegevens
John Dekker woont samen met zijn vrouw Conny en kinderen Simone en Rosanne in Middenmeer. Hier runt hij Firma Dekkermelk samen met de hulp van Rob Dijkshoorn die 2 à 3 dagen in de week meehelpt. Ze melken 200 koeien op 90 hectare. Het rollend jaargemiddelde ligt op 10.200 kg liter per koe per jaar met 3,67% eiwit en 4,26% vet. Het voerefficiëntiegetal is 1,27.
Lely contactformulier
Meer weten? Vul uw gegevens in en download de brochure!