Afgelopen jaar hebben wij het middel Tapir in grasland geïntroduceerd als een opvolger van Primstar. Ons product Primstar was daarvoor alweer een jaar of tien het standaardproduct geweest. In Tapir zitten dezelfde werkzame stoffen als in Primstar plus nog een extra groeistof. Deze extra groeistof is Lontrel, een ‘broertje’ van Starane. Door de toevoeging van deze extra werkzame stof heeft Tapir een aantal voordelen op de opvolger.
- Tapir heeft een bredere werking; onkruiden als perzikkruid, duizendblad, kamille, kruiskruid worden door Tapir beter bestreden dan door Primstar.
- Tapir geeft eveneens een betere bestrijding van bijvoorbeeld paardenbloem en distels. De Lontrel in de Tapir geeft een betere afdoding van de wortelstokken van de onkruiden.
- De Lontrel in Tapir geeft ook wat extra bodemwerking. We zien minder snel nieuwe onkruiden kiemen bij Tapir dan bij Primstar.
Afgelopen jaar is Tapir al op grote schaal ingezet voor onkruidbestrijding in grasland. Er is het eerste jaar van introductie al direct meer Tapir gebruikt dan Primstar. De ervaringen met Tapir zijn goed. We verwachten dat Tapir in 2018 verder zal groeien als standaardmiddel voor onkruidbestrijding in grasland.
- De maximale etiketdosering is 1,5 liter Tapir per ha.
- 1,5 liter Tapir is qua werkzame stoffen gelijk aan
- 1,5 liter Primstar + 1,2 liter Lontrel.
- De veiligheidstermijn voor Tapir is 7 dagen.
- Tapir is net zo zacht voor het gewas als Primstar.
Vergelijking Tapir met Primstar
Onderstaande foto’s zijn gemaakt in een proefveld in Giethoorn in 2016. Hier hebben we Primstar en Tapir met elkaar vergeleken op een onkruidbestand dat vooral uit paardenbloem bestond. Op de foto’s kunt u goed zien dat 1,25 L Tapir al een betere onkruidbestrijding geeft dan 1,5 L Primstar. Omdat de prijs van 1,25 L Tapir ongeveer gelijk is aan 1,5 L Primstar, krijgt u dus voor hetzelfde geld een betere onkruidbestrijding.
In 2017 hadden we een proefveld voor onkruidbestrijding in Beneden Leeuwen (Ge.). Hier werd de meerwaarde van Tapir op paardenbloem wederom bevestigd. In het grafiekje op de pagina hiernaast ziet u de resultaten. Twee gelijke doseringen Primstar en Tapir zijn met elkaar vergeleken.
Foto: een proefveld in Beneden Leeuwen
Meerwaarde Tapir op paardenbloem bevestigd
Gespoten 29 april 2017 – Beoordeling 9 juni 2017
Tapir ook sterk tegen zuring
Uit meerdere proeven blijkt de werking van 1,5 L Tapir gelijk aan de werking van 1,9 L Primstar op ridderzuring. Dus ook met Tapir heeft u een goede werking op zuring. Wat nog een betere bestrijding geeft is 1,5 L Tapir + 0,3 L Starane Top. Afgelopen seizoen is deze mix al vele malen ingezet tegen zuring en de resultaten zijn heel goed. De kans op hergroei is een stuk minder.
Wat blijft gelden is dat de ridderzuring voldoende bladmassa moet hebben (dicht tegen maaimoment aan) en goed aan de groei zijn (groeizaam weer). Voor een maximaal resultaat mag de ridderzuring liefst niet ouder moet zijn dan een jaar of 3. Dus bestrijd de zuring geregeld.
Ons advies met Tapir is als volgt: