Peter van der Doelen heeft een akkerbouw- en rundveebedrijf in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Voor zijn 100 melkkoeien heeft hij 60 hectare landbouwgrond voor het telen van maïs gereserveerd. Daarnaast heeft hij 30 hectare consumptieaardappelen en een paar kleinere percelen voor gras- en koolzaad. Op de lagere percelen groeide de mais vorig jaar minder in verband met de regen en de lagere temperatuur: “Theo Ketels adviseerde toen Profal Multix en binnen een paar dagen zag je al effect”, aldus Van der Doelen.
| Gemakkelijk en snel te gebruiken |
Van der Doelen gebruikte 5 liter Profal Multix per hectare op de lager gelegen delen van zijn land: “Ik kon het zo in de tank gooien en uitrijden gelijktijdig met de onkruidbestrijding. Heel gemakkelijk en er is weinig voor nodig om het te kunnen gebruiken. Ik hou er persoonlijk niet van om eerst allerlei mengseltjes te moeten maken voordat ik aan het werk kan. Ik wil er zo weinig mogelijk werk aan hebben, gewoon toevoegen en wegwezen. Je wil toch zoveel mogelijk doen in de beschikbare tijd. Profal Multix is heel snel toe te voegen, dus dat beviel mij direct al.”
Vroeger kon iedereen goede maïs telen
Al jaren wordt er op het akkerbouwbedrijf in Heeswijk-Dinther maïs geteeld. Sinds de aangescherpte wet- en regelgeving is het zoeken naar oplossingen om de doelstellingen te behalen: “Wij streven naar 20 ton droge stof na elke oogst. Zonder maatregelen haal je dat simpelweg niet meer tegenwoordig. Vroeger was het behalen van een goede maïsoogst veel minder moeilijk, toen kon je voldoende mest uitrijden. Tegenwoordig moet je aan de voorkant durven investeren, want dan komt dat er aan de achterkant wel weer uit.”
Grotere kolf door betere groei
De maïs op de slechte percelen was rood van kleur en op sommige plekken zelfs al bijna paars verkleurd: “Dit moest snel veranderen want anders mis je te veel groeidagen en minder groeidagen is minder productie. We hebben toen snel Profal toegediend en na 4-5 dg kleurde de mais al weer groener. Je mag steeds minder, dus moesten we op zoek naar een product dat het tekort aan spoorelementen kon opvangen. Dat tekort zorgde ook voor de groeibeperking. Kunstmest vult maar 1 element aan, terwijl Profal Multix alle elementen aanvult. Hierdoor herstelde de maïs zich razendsnel en ontstond er ook op de lager gelegen stukken een mooi maïsveld.”
Hogere opbrengst
Er zijn volgens Van der Doelen momenteel ontzettend veel theorieën en toepassingen voor het zo goed mogelijk benutten van de beschikbare gronden. “Want daar moeten we het op verdienen”, stelt hij. “Het belangrijkste is om die 20 ton droge stof-opbrengst te behalen. Dan moet je aan zoiets als Profal Multix denken, want anders red je dat niet meer.” Vorig jaar gebruikte hij dit product voor het eerst en wist meteen de vruchten te plukken van deze beslissing: “Door de hogere droge stof-opbrengst, kon ik er meer koeien mee voeren, hoefde ik geen voer in te kopen en kon ik zelfs gaan verkopen. Ik zeg altijd tegen mijn klanten: als je bij ons maïs koopt dan weet je zeker dat je goede maïs koopt. Het heeft een hoge voedingswaarde en massa.”
| Zonder red je het niet meer |
“Dankzij het succes bij de maïs probeerde ik het ook bij de consumptieaardappelen. Daar had ik een paar banen niet gespoten om het verschil te zien en ook hier zag je meteen het effect van Profal Multix. Zeker als de weersomstandigheden wat te wensen overlaten merk je verschil. Hoe meer een plant in stress is, hoe gevoeliger hij is voor ziektes. Het beste is zelf proberen alle maïs te spuiten en een paar banen overslaan en dan de maïs gaan beoordelen voordat je gaat oogsten. Let wel 10% verschil zie je met het oog niet, dus ga het verschil wegen”, adviseert Van der Doelen.
Snel verdiend
“Als je iets kunt doen om het rendement te verhogen, dan moet je dat nooit nalaten. We moeten toch alle bewerkingen doen om de maïs te telen als je dan alle kosten kunt delen door 20 ton ds of door 16 ton ds maal de hectare mais die je hebt dan heb je snel geld verdiend zonder veel inspanningen.”
Meer informatie
Profal Multix
W.: www.profalmultix.nl