Voor een goed bodembeheer zijn groenbemesters een mooie aanvulling ongeacht welke gekozen wordt. Als de teelt maar slaagt. Maar hoe kies je nu de juiste groenbemester voor jouw situatie?
Hoe is de onkruiddruk op het perceel?
Is er flink wat onkruiddruk? Kies dan een groenbemester met een snelle beginontwikkeling zoals bladrammenas, gele mosterd of japanse haver. De mengsels Trio (bladrammenas, facelia en Alexandrijnse klaver) en de cruciferen vrije mengsels Universal (Japanse haver, facelia, wikke, Perzische en Alexandrijnse klaver) en Raps (facelia, vlas, Persische en Alexandrijnse klaver) zijn ook snelle starters.
Wat is het zaaitijdstip?
Bij een vroege zaai kan het nodig zijn het gewas een keer te klepelen om zaadvorming te voorkomen. Bladrammenas en japanse haver kunnen prima een keer geklepeld worden. Gele mosterd en facelia vertonen geen hergroei na klepelen. De meeste groenbemestersmengsels zijn ook niet geschikt voor klepelen. Aan de andere kant zijn veel vogels dankbare eters van het zaad, zeker wanneer de groenbemester de winter over blijft staan.
Een enkelvoudige groenbemester of liever een mengsel?
Uit onderzoek is gebleken dat enkelvoudige groenbemesters (mits goed geslaagd) net zoveel organische massa vormen als mengsels van groenbemesters. Wel is het zo dat de verschillende gewassen in een groenbemestersmengsel elkaar mooi kunnen aanvullen. Zodat de kans dat de teelt slaagt wat zekerder is. Zeker qua beworteling is te zien dat er in een mengsel echt een meerwaarde optreedt. Daarnaast zijn bloeiende mengsels goed voor de bovengrondse biodiversiteit.
Extra stikstofbinding gewenst?
Wil je extra stikstof vastleggen kies dan voor een mengsel met klavers er in. Om de klavers echt goed tot zijn recht te laten komen is het uiterste zaaitijdstip rond eind augustus.
Bron: Agrifirm