Wat is een goede prijs voor diervoeders? De prijzen van mengvoeder, granen, sojaschroot wijzigen continu. Het actuele overzicht van voederwaardeprijzen biedt een goede indicator die gebruikt kan worden bij de aankoop van voeders. Wageningen Livestock Research werkt dit handige digitale hulpmiddel elke vier weken bij.
Hoe wordt de indicator berekend?
Als input worden de actuele marktprijzen van mengvoergrondstoffen gebruikt. Met een mengvoer optimalisatie programma berekenen we de meest gunstige grondstoffen samenstelling van een reeks praktijkmengvoeders met uiteenlopende DVE (Darm Verteerbaar Eiwit) gehalten.
In combinatie met de marktprijzen voor grondstoffen volgt daaruit de prijs van het mengvoer. Daar komt nog een toeslag bij voor het samenstellen, produceren en afleveren van het mengvoer. De huidige toeslag van € 5,75 per 100 kg is vastgesteld in overleg met de gebruikersgroep.
Simulatie mengvoeders
Met deze gesimuleerde mengvoeders – voor melkvee en vleesvee – leiden we de voederwaardeprijzen af. Voor melkvee is dat de prijs per 1000 VEM, voor vleesvee is dat de prijs per 1000 VEVI. Daarnaast is een extra toeslag berekend per kg DVE.
Invloed grondstofprijzen op diervoeders
De prijzen van mengvoergrondstoffen zijn in 2021 fors gestegen ten opzichte van 2020. De figuren 1 en 2 laten het prijsverloop zien van de afgelopen 2 jaar voor een aantal energie- (Figuur 1) en eiwitrijke (Figuur 2) grondstoffen.
De gemiddelde prijsstijging van bietenpulp was in 2021 25%, van tarwe 27%, van mais 35% en sojaschroot 21% ten opzichte van 2020. De genoemde grondstoffen zijn wel de meest sterke prijsstijgers, en in de optimalisaties zijn ook grondstoffen opgenomen die minder in prijs zijn gestegen.
Mengvoreprijzen met mineralen en toeslagen inbegrepen
De simulaties van Wageningen Livestock Research resulteren ook in mengvoerprijzen, waarin ook de mineralen en de toeslag voor de productie is verrekend. Figuur 3 geeft het verloop van deze berekende prijzen weer voor twee mengvoeders. De afgeleide voederwaardeprijzen, de VEM/VEVI prijs en de kg DVE toeslag, lagen gemiddeld in 2021 respectievelijk ca. 15 en 20% hoger in vergelijking met 2020.
Welke diervoeders: Mengvoer, enkelvoudig of vochtrijk?
De voederwaarde prijzen zijn een hulpmiddel bij het maken van een keuze voor mengvoer, enkelvoudige grondstoffen of vochtrijke diervoeders. Die keuze hangt uiteraard ook af van de mogelijkheden van voeropslag en het voersysteem op het bedrijf. Op de pagina voederwaardeprijzen staat een rekenvoorbeeld waarmee de vergelijking gemaakt kan worden tussen ‘mengvoer’ of ‘vochtrijke voeders’.
Daarnaast is het belangrijk om de afzonderlijke prijzen van de grondstoffen te vergelijken met de mengvoerprijzen indien de keuze voor enkelvoudige (droge) grondstoffen wordt overwogen. Verder is het belangrijk de overige voederwaarde kengetallen en andere kenmerken van de grondstoffen en voeders mee te nemen in de overweging. Zoals de OEB waarden en de minerale samenstelling van de voeders. De mengvoeders in de berekening zijn geoptimaliseerd voor mineralen en bij vervanging van mengvoer door alternatieven is vaak een aanvulling met losse mineralen nodig.
Gratis downloaden
Wageningen Livestock Research berekent de voederwaardeprijzen op verzoek van de Nederlandse diervoedersector. De actuele prijzen zijn vrij toegankelijk op de voederwaardeprijzen pagina. De pagina toont deze gegevens in het nieuwste overzicht ‘Energie en eiwittoeslagprijzen rundvee’, evenals de resultaten van afgelopen jaren en een toelichting op het gebruik van de voederwaardeprijzen.
Bron: WUR