Er gebeurt veel op de grondstoffenmarkt. De vooruitzichten van de sojamarkt in de VS zijn positief door goede weeromstandigheden. In Brazilië verwacht men een groter areaal soja dan vorig jaar. Ook de maisoogst heeft goede verwachtingen. De graanmarkt is in rustig vaarwater terecht gekomen, maar de opbrengst voor Nederlands graan valt tegen. Lees alle actuele marktontwikkelingen in dit bericht.
Euro sterker
De euro is de laatste 2 weken iets sterker geworden. Op vrijdag 27 augustus was de koers 1,1770, wat 0,0035 hoger is dan de koers van 2 weken geleden.
Graanmarkt in rustiger vaarwater
Na een sterke stijging van de graannoteringen als reactie op het WASDE-rapport van donderdag 12 augustus lijken de graanmarkten in een rustiger vaarwater te zijn gekomen. De USDA-update van augustus verlaagde de schatting van de Russische tarweproductie zeer fors en daarmee ging de USDA van een zeer positieve prognose in juli zeer negatieve verwachting in augustus. Deze stap verbaasde vele analisten en kwam bovendien samen met een verrassende ruime verlaging van de Canadese productie. Als reactie op het rapport stegen de graannoteringen fors om de dagen erna weer wat te dalen. Wel blijven de graanprijzen op een hoog niveau en waren deze week de prijsschommelingen minder fors dan de week ervoor. De oogst van tarwe en gerst op het Noordelijk halfrond is bijna voltooid en de opbrengsten zijn wisselend.
Positieve vooruitzichten maisoogst
Tot nu toe zijn de weersomstandigheden in de VS positief geweest voor de opbrengsten van mais en ook de weersvoorspellingen voor het Middenwesten zijn voorlopig positief. De VS verwacht een goede maisoogst en ook voor Europa en Oekraïne worden goede maisoogsten verwacht. In Brazilië is de tweede oogst (safrinha) voor zo’n 80% gereed en de opbrengsten vallen volgens verwachting niet mee. De inzaai van de nieuwe oogst mais gaat moeizaam en er zijn zorgen over het feit dat La Niña mogelijk “haar neus weer aan het venster zal steken. Ook Argentinië is begonnen met de inzaai voor 2021/22 en mogelijk stijgt het areaal met zo’n 2%.
Nederlands graan achter de planken
In Nederland is de graanoogst zo goed als afgerond en de opbrengsten vallen gemiddeld genomen tegen. Op de gronden waar doorgaans 10 ton tarwe per hectare vrij normaal is, zien we nu dat dergelijke opbrengsten echt uitzonderingen zijn. De verwachting is dat bij tarwe een gemiddeld opbrengst van 9 ton per hectare niet gehaald gaat worden. De hectolitergewichten zijn ook lager dan de afgelopen jaren. Die voor tarwe liggen tussen de 73 en 78. Voor gerst zijn hectolitergewichten van onder de 60 geen uitzondering. De korrels zijn kleiner gebleven, omdat er tijdens de afrijping weinig zonnig weer was.
Op de fysieke markt zagen we de laatste 2 weken enorme prijsfluctuaties. De laatste dagen is de rust wat wedergekeerd maar per saldo noteren de prijzen hoger. Het prijsverschil tussen gerst en tarwe is klein omdat er weinig gerst aangeboden wordt. Door de relatief krappe tarwebalans blijft tarwe duur is de verwachting. Door een goede maisoogst in de wereld zouden de tarwenoteringen nog wat kunnen dalen doordat mais gaat concurreren met tarwe. Na een forse stijging direct na het verschijnen van het WASDE-rapport daalden de graannoteringen de laatste 2 weken. Voor directe levering daalde tarwe met 4, gerst met 7 en mais met 9 euro per ton. Voor de levering op termijn daalden de tarwenoteringen met 7 euro per ton en daalde gerst met 6 euro per ton. Nieuwe maisoogst steeg licht met 1 euro per ton.
Vooruitzichten soja VS positief
In de VS zijn de vooruitzichten voor de sojaoogst positief door de goede weersomstandigheden in de maand augustus. Er wordt een oogst verwacht die beduidend hoger is dan de oogst van vorig jaar. In Brazilië verwacht men een areaal soja wat 5% groter is dan het vorig seizoen. Wel zijn er wat zorgen over droogte in het begin van het seizoen en de vooruitzichten van een mogelijk “La Niña jaar”. Uiteraard zijn door de hoge prijzen soja-telers voldoende gemotiveerd om een maximale soja productie te realiseren. De balans van raapzaad in de wereld is krap voor de rest van het seizoen door een slechte Canadese oogst. De balans van zonnepitschroot lijkt wat ruimer te worden terwijl China zich nog niet gemeld heeft als koper.
Op de fysieke markt stegen de sojanoteringen met 1 euro per ton en steeg raap door krapte aan de voorkant met 16 euro per ton. Voor de levering op termijn daalde soja met 7 euro per ton en raap bleef gelijk.
Bijproducten blijven duur
Bijproducten blijven duur in Europa. De opbrengstverwachtingen voor suikerbieten in Europa werden in het jongste MARS rapport verhoogd met 11% wat een ruimer aanbod van bietenpulp veronderstelt. Toch zien we dit nog niet terug in de prijzen van de nieuwe campagne bietenpulp. Deze blijven onverminderd hoog en worden ondersteund door de hoge graanprijzen. Sojahullen blijven duur door een beperkt aanbod uit Argentinië en de hoge vrachtkosten. Dit laatste geldt ook voor palmpitschilfers, waar ook nog een goede vraag uit derde landen meespeelt. Tarwegries is wat gedaald in prijs waardoor het concurrerend is met andere grondstoffen.
Bron: Agrifirm