Er gebeurt veel op de markt. Zo is de euro weer sterker geworden. Tarwe is opnieuw duurder door weerproblemen, er is momenteel amper tarwe te krijgen. Toch worden er goede graanoogsten verwacht, terwijl de sojamarkt onzeker blijft. Lees hieronder de huidige marktinformatie.
Euro sterker
Na een wat zwakkere periode is de euro is de laatste 2 weken sterker geworden. Op vrijdag 30 juli was de koers 1,1895 wat 0,009 hoger is dan de koers van 2 weken geleden
Tarwe opnieuw duurder door weerproblemen
De afgelopen 2 weken zagen we stijgen de graannoteringen op de wereldmarkt veroorzaakt door de aanhoudende droogte in het noordwesten van de VS en Canada, de vertraging van de tarweoogst in Europa door de regen en de onzekerheid over de ontwikkeling van de mais in de VS.
Ruime graanbalans voor Europa
De graanmarkt staat voorlopig nog in het teken van de weerproblemen. Voor Europa, Rusland en zeker in Oekraïne worden er goede oogsten verwacht.
Voor tarwe en gerst is er een ruime balans in Europa verwacht en dit ondanks een grote vraag naar beide producten ter vervanging van krap beschikbare en dus relatief dure mais.
Tarwe nauwelijks te krijgen
De laatste dagen zien we dat de oogst van tarwe vertraging oploopt waardoor de beschikbaarheid van tarwe minimaal is. Tarwe oude oogst is nauwelijks meer te krijgen en bij veel verwerkers van tarwe is de bodem in de silo’s in zicht. Op de fysieke markt zagen we zelfs dat de tarwe voor directe levering duurder was dan voor de termijn september-december terwijl dit normaal gesproken precies andersom is. Echte oogstdruk op de prijzen zien we voorlopig niet en de vraag is of dit sowieso wel gaat plaatsvinden.
Voor directe levering bleef de prijs van oude oogst tarwe en die van mais gelijk en stegen de gerstnoteringen (nieuwe oogst) met 5 euro per ton. Voor de levering op termijn steeg tarwe met 11, steeg gerst met 7 en steeg mais met 13 euro per ton.
Sojamarkt blijft onzeker
De sojanoteringen zagen we de laatste 2 weken flink fluctueren. De markt is nerveus omdat de maand augustus voor de deur staat en in deze maand vindt de peulzetting plaats bij de sojabonen in de VS. Voor een goede peulzetting is voldoende water noodzakelijk. Het is nu wat droog in de soja productiegebieden in de VS. Er is niet veel neerslag voorspeld de komende weken, maar het blijft gelukkig wel redelijk koel is de verwachting. De vooruitzichten voor het soja- seizoen zijn nog zeer onzeker. Enerzijds staat de soja nog op het land in de VS en anderzijds moet de soja in Zuid Amerika nog gezaaid worden.
Voor raapschroot begint de markt meer en meer duidelijk te worden. De Canadese oogst valt fors tegen en Europa zal vooral raapzaad gaan importeren uit Oekraïne en Australië. Raapschroot blijft krap is de verwachting. Als vervanger van raap komt later in het seizoen zonnepitschroot in beeld waarvan het aanbod in het nieuwe seizoen ruim zal zijn.
Op de fysieke markt daalden de noteringen de laatste 2 weken. Voor directe levering daalde soja met 12 euro en raap met 35 euro per ton. Voor de levering op termijn daalde soja met 11 en bleef raap gelijk.
Weinig nieuw op markt voor bijproducten
Er is weinig nieuws te melden op de markt van bijproducten. Er is een goede suikerbietenoogst voorspeld waardoor het aan bod bietenpulp ruim voldoende zal zijn. Sojahullen worden weinig gevraagd bij een klein aanbod. Het aanbod palmpitschilfers is krap door een lagere crush. De plantages hebben door corona nog steeds te maken met weinig arbeiders.
Bron: Agrifirm