De koers euro/dollar is iets terug gelopen tot 1.0854 op het moment van schrijven. De afgelopen twee weken schommelde de koers tussen de 1.10 en 1.082.
Verschillende centrale banken hebben de afgelopen week laten weten dat de inflatiecijfers toch nog te hoog zijn. De FED heeft daarbij aangegeven dat ze dit jaar nog zeker twee keer verwachten de rente te laten stijgen. Of dit al in juli zal gebeuren blijft momenteel onduidelijk voor investeerders en zal dan ook voor wat beweging zorgen in de markt de komende weken.
Inflatie daalt niet snel genoeg
De ECB ziet nog te weinig signalen dat de inflatie zich op het gewenste niveau bevindt van het neerwaartse pad, en investeerders verwachten dan ook een continuatie van de rente stijging in de maand juli voor de Euro zone. Vrijdag 30 juni kwam de consumentenprijsindex voor de Eurozone iets lager uit dan de voorspelling. Inflatie zit dus in een dalende trend maar is duidelijk nog niet laag genoeg volgens de verwachtingen van de centrale banken van de VS en EU.
Goud en zilver hebben een sterke daling laten zien naar aanleiding van de economische data van de VS. De “beter dan verwachte” economische data stimuleren investeerders om meer risico te willen nemen, waardoor ze dus weg bewegen van de veilige havens van de edel metalen. Ook de speech van FED Chair Jerome Powell bevestigde aan de investeerders dat de economie er beter voorstaat dan verwacht en er dus mogelijk nog twee rente verhogingen aan zitten te komen. De prijs per Troy Ounce (31,103 gram) balanceert voor goud rond $1.913 en voor zilver $22.4.
Granenmarkt zeer volatiel
“De granenmarkt is volatiel nu de oogst periode, weersverwachtingen en geopolitiek elk een eigen druk uitoefenen.” Dit was het bericht van twee weken geleden, en alle drie hebben een flinke stempel gezet op de markt bewegingen in de granenmarkt de afgelopen twee weken. De berichtgeving over droogte veroorzaakte een flinke run omhoog in de granen prijzen in week 25. Een extra zetje omhoog werd nog gegeven door de onrust het afgelopen weekend in Rusland, voordat de markten ontzettend hard corrigeerde naar beneden door de regenval in de VS en Europa.
De gerstoogst is ondertussen mooi opgang gekomen en zorgt voor een verdere daling door de goede opbrengsten en kwaliteiten. De voorkant gerst corrigeert daardoor aanzienlijk harder dan de prijzen op termijn. Ook de tarweoogst lijkt tot op heden positief, enkel de mais blijft achter waarbij het minimale aanbod de prijzen hoger houdt en slechts een minimale correctie laat zien naar beneden op basis van het markt sentiment.
Eiwitten, weermarkt en krapte
Ook Soja producten bewegen flink mee op de berichtgevingen van de weermarkt en laten net als de granenmarkt momenteel een daling zien na een week van sterk stijgende prijzen. Raapschroot heeft zijn eigen verhaal en heeft nog steeds last van extreme krapte op de korte termijn voor de oude oogst. Wel lijken daar de prijzen wat te dalen, maar dit is meer gerelateerd aan de terug lopende vraag door de hoge prijzen dan door de eventuele beschikbaarheid. Belangrijk is dus ruim op tijd de bestellingen door te geven zodat er gecheckt kan worden of er product is om te leveren.
Zonneschroot HP is bijzonder slecht tot niet te verkrijgen en staat prijs technisch dus ook flink onder druk. Zonneschroot MP is wel goed te verkrijgen en heeft daardoor ook een aantrekkelijkere prijs om mee te rekenen. Ook de Zonneschroot LP zal naar verwachting weer beter beschikbaar zijn voor de tweede helft van juni.
Bijproducten bevinden zich in rustig vaarwater
De bijproducten markt is momenteel erg rustig, de focus zit meer op de granen en eiwitten markten. Bietenpulp was al wat gestegen en blijft momenteel hangen door de verwachting van wat droogte in Europa. Ook stijgen de sojahullen lichtjes door de krapte aan de voorkant. Enkel tarwegries beweegt wat mee met de neerwaartse beweging van de matif.
Bron: Agrifirm