De sojaprijzen zijn de laatste twee weken fors gedaald, waardoor eiwit fors goedkoper is. Ook is er weer een nieuwe graandeal gesloten. Voor bijproducten ben je iets goedkoper uit. Bekijk hier de actuele marktinformatie van grondstoffen.
Euro fors sterker
De koers euro/dollar is de laatste twee weken fors gestegen en er lijkt aan de stijgende tendens nog geen einde te komen. Het gevolg hiervan is dat de goederen die we exporteren buiten Europa duurder worden en goederen die we importeren naar Europa goedkoper worden. De koers was vrijdag 18 november 1,035.
Graandeal verlengd
Het zat er al een paar weken aan te komen, maar er werd dan toch een akkoord bereikt over een nieuwe graandeal. Deze deal maakt het voor zowel Oekraïne als Rusland mogelijk om veel graan te exporteren. Het akkoord werd voor de periode van vier maanden afgesloten tussen beide landen, onder toeziend oog van de Verenigde Naties en Turkije. Niet alleen Oekraïne maar ook Rusland heeft voordeel van deze deal.
De Russen hebben een recordoogst aan tarwe en andere granen en willen daarom de mogelijkheden om te exporteren verruimen. Rusland is de laatste jaren de grootste tarwe-exporteur ter wereld en de verwachting is dat dit jaar veel meer tarwe beschikbaar komt voor de export, omdat de Russen een recordoogst van het land hebben gehaald. Europa heeft dit seizoen al veel tarwe geëxporteerd maar zal tot aan het einde van dit seizoen meer concurrentie ondervinden van Rusland.
Omstandigheden wintergranen wisselend
Hoe staat het erbij in de verschillende delen van de wereld:
- In Europa, Oekraïne en Rusland zijn de omstandigheden voor de wintergranen over het algemeen gunstig;
- In de VS zijn de omstandigheden voor wintertarwe verre van ideaal door droogte en mogelijk vorstschade waardoor volgend jaar lagere opbrengsten verwacht worden;
- In Australië lijken de opbrengsten van tarwe en gerst mee te vallen en wordt er opnieuw een record oogst verwacht. Wel dreigt er kwaliteitsverlies door de vele neerslag;
- De Rosario Grain Exchange verlaagde opnieuw de prognose van de Argentijnse tarweoogst. De beurs benadrukt dat door de droogte een lager cijfer nog steeds mogelijk is;
- Het USDA heeft de maisopbrengst in de VS iets verhoogd maar deze blijft nog wel 8% achter bij vorig jaar;
- In Brazilië verwacht men een maisoogst die 12% groter is dan die van vorig jaar. Door de aanhoudende droogte heeft Argentinië het areaal mais verlaagd waarbij verschillende akkers opnieuw moeten worden ingezaaid.
Graanprijzen verder onder druk?
De laatste twee weken stonden de graannoteringen onder druk omdat er voorgesorteerd werd op een verlenging van de graandeal. Fundamenteel is de belangrijkste marktfactor de komende maanden: de weersomstandigheden in de wintergraangebieden. Voor de tarweprijzen in Europa is het van belang hoe de export zich verder blijft ontwikkelingen. Een vastere euro is hierbij een nadeel en ook de grote concurrentie van enorme hoeveelheden Russische tarwe zal de Europese export bemoeilijken. Op de fysieke markt zagen we de laatste twee weken forse prijsdalingen. De tarwe- en gerstnoteringen daalden met respectievelijk 15 en 13 euro per ton, terwijl mais daalde met 22 euro per ton. Voor de levering op termijn daalde tarwe met 15, gerst met 14 en mais met 24 euro per ton.
Eiwit fors goedkoper
De sojaprijzen zijn de laatste twee weken fors gedaald. Deels komt dit door een daling van de sojanoteringen op de CBOT maar het grootste verschil wordt gemaakt door de koers euro/dollar. Twee weken geleden stond de koers nog op 0,98 en nu staat de euro/dollar op 1,035. Dit maakt al gauw een verschil van 20 euro per ton.
Groeiomstandigheden positief voor prijzen eiwit
De groeiomstandigheden in Brazilië zijn overwegend positief. In het Zuiden van Brazilië en Argentinië heeft het geregend, maar deze neerslag heeft de zorgen over de droogte voor de rest van het seizoen niet weg kunnen nemen.
Weersomstandigheden invloed op markt eiwit
Voor de komende maanden blijven de weersomstandigheden in Zuid-Amerika de marktfactor nummer één. In navolging van de dalende sojaprijzen zijn ook de prijzen van raapschroot stevig gedaald. Het aanbod is goed omdat er volop wordt gecrusht in Europa. De prijsontwikkeling van raap blijft vooral afhankelijk van die van soja. Dit laatste geldt ook voor zonnepitschroot waarbij het aanbod wat groter is dan verwacht.
Op de fysieke markt zagen we de laatste twee weken de soja- en raapnoteringen fors dalen. Voor directe levering daalde soja met 47 euro per ton en zagen we raap dalen met 28 euro per ton. Voor levering op termijn daalde soja met 29 en raap met 21 euro per ton.
Bijproducten goedkoper
De bietencampagne draait op volle toeren. De prijzen van Duitse pulp hoog suiker zijn iets gedaald. De prijs van de 6 mm pulp laag suiker blijft stabiel hoog bij een laag aanbod. Door de gestegen koers van de euro en de dalende graanprijzen zien we de prijzen van sojahullen en palmpitschilfers dalen. Ook de prijzen van tarwegries zijn gedaald door de dalende tarweprijzen.
Bron: Agrifirm