De vertraging van de melkproductiegroei in de voornaamste zuivel-exporterende regio’s heeft ook doorgezet in het derde kwartaal van 2018. Warme en droge weersomstandigheden temperden de melkproductie in Australië en het noorden en westen van Europa. Lage melkprijzen en oplopende voerkosten beperkten de groei van de Amerikaanse melkproductie. Ook in Zuid-Amerika werden de effecten van hogere voerprijzen zichtbaar in de groei van de melkproductie, terwijl het Nieuw-Zeelandse seizoen nog op gang moet komen.
Hierdoor verwacht de Rabobank dat de mondiale melkproductie in het derde kwartaal met slechts 0,4 procent toe zal nemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is de kleinste groei sinds 2016. De combinatie van hogere voerkosten, lagere marges en een oplopend aantal koeslachtingen in enkele regio’s beperkt ook de groeimogelijkheden van de mondiale melkproductie. Als gevolg van onder andere de lagere groei van de melkproductie zijn de melkprijzen in het derde kwartaal van 2018 in enkele regio’s naar een hoger niveau geklommen. Toch zal de melkprijs in veel regio’s verder moeten stijgen om de hogere voerkosten te compenseren en groei van de melkproductie te ondersteunen.
Verenigde Staten
Door diverse opeenvolgende maanden met lage melkprijzen en oplopende voerkosten zijn (cash)marges onder druk komen te staan. Hierdoor is de groei van de melkproductie in het tweede kwartaal teruggelopen tot 0,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017, terwijl de afgelopen jaren sprake was van een stabiele groei rond de 1,5 procent. In augustus was er echter al weer sprake van enig herstel met een melkproductiegroei van 1,4 procent ten opzichte van augustus vorig jaar. Hierdoor ligt de melkproductie over de eerste acht maanden van 2018 1,25 procent hoger dan de eerste acht maanden van 2017. Met een vooruitzicht op een kleine stijging van de melkprijzen en lagere prijzen voor soja en snijmais, verwacht de Rabobank een verbetering van de marges en een langzaam herstel van de melkproductiegroei.
Nieuw-Zeeland
Op 1 juni is het melkseizoen 2018/2019 van start gegaan. Inmiddels is het afkalfseizoen afgerond en zijn de weersomstandigheden en grasgroei goed gebleven. In de drie maanden tot en met augustus is de melkproductie met 5,0 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vanaf september zal de melkproductie in volume sterk toenemen door het seizoensgebonden patroon. Op dit moment zijn er geen concrete signalen dat iets de groei van de melkproductie de aankomende maanden in de weg staat. Hierdoor handhaaft de Rabobank de groeiverwachting van +2,0 procent voor het seizoen 2018/2019 ten opzichte van het seizoen 2017/2018. Fonterra heeft recentelijk zijn melkprijs voor het seizoen 2018/2019 met NZD 0,25 naar beneden bijgesteld tot NZD 6,75 per kilogram vet en eiwit. Desondanks blijft dit een prijs met uitzicht op positieve marges voor de meeste Nieuw-Zeelandse melkveehouders.
China
Vanwege de handelsoorlog publiceert China momenteel geen importcijfers. Eucolait raamt de importgroei op +11 procent gedurende de eerste zeven maanden van dit jaar ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2017. De devaluatie van de Chinese renminbi ten opzichte van de Amerikaanse dollar gedurende de maanden april tot en met augustus (-8,7 procent) heeft de interesse in zuivelimport mogelijk verminderd. Voor de tweede helft van 2018 verwacht de Rabobank een importgroei van 16 procent in vergelijking met de laatste zes maanden van 2017. De importverwachting voor geheel 2018 is met een groei van 13 procent tot 14 procent ten opzichte van 2017 met circa 2,0 procent verlaagd ten opzichte van eerdere voorspellingen.
Bron: Rabobank