Er gebeurt veel op de grondstoffenmarkt. De graanprijzen blijven stijgen, maar de onzekerheden in de markt zijn fors toegenomen. Ook werden voor mais en tarwe de producties en voorraden verlaagd, waardoor de prijzen flink gestegen zijn. De vraag naar soja is weer iets toegenomen. Bekijk de actuele marktontwikkelingen in dit bericht.
Euro zwakker
De euro is de laatste 2 weken zwakker geworden. Op vrijdag 13 augustus was de koers 1,1735 wat 0,016 lager is dan de koers van 2 weken geleden.
Graanprijzen stijgen door
Door verslechterende oogstvooruitzichten noteerden de graannoteringen opnieuw hoger. De laatste 2 weken noteerde de Beurs van Chicago een stijging van een kleine 3% en de Matif in Europa deed er nog een schepje bovenop en noteerde ruim 7% hoger. De onzekerheden in de markt zijn fors toegenomen. Zo heeft de droogte in het Noord Westen van de VS en Canada een grote impact op de oogst van zomertarwe. Ook vanuit in Rusland bereiken ons tegenvallende oogstprognoses en werden de tarweopbrengsten fors verlaagd. In Europa is de tarweoogst vertraagd door de vele neerslag maar door de gunstige weersomstandigheden van de laatste dagen kan er een inhaalslag gemaakt worden. De opbrengsten zijn wisselend maar leiden nog niet tot het verlagen van de oogstprognoses. De kwaliteit is voor voertarwe voldoende maar is veelal niet voldoende voor maaltarwe.
USDA verlaagd opbrengsten en voorraden
Deze week werd reikhalzend uitgekeken naar de publicatie van het maandelijkse WASDE rapport van donderdag. Zowel voor tarwe als mais werden de producties en de voorraden verlaagd. Deze resultaten kwamen als een verrassing met stijgende prijzen tot gevolg.
Graanoogst Nederland wisselend
In Nederland moet er door het wisselvallige weer van de laatste weken nog veel graan geoogst worden. De tarwe-opbrengsten liggen tot nu toe gemiddeld onder de 10 ton en ook de gerst-opbrengsten vallen niet mee. De hectoliter gewichten zijn, met voor tarwe tussen de 73 en 78, ook lager dan de afgelopen jaren. Voor gerst zijn hectolitergewichten van onder de 60 geen uitzondering. We zien dat de korrels kleiner gebleven zijn omdat er tijdens de afrijping weinig zonnig weer was.
Waar de markt de komende weken naar toe gaat is onzeker. De tarweoogst is in volle gang maar van oogstdruk is nog niet echt sprake. Zowel kopers als verkopers kijken de kat uit de boom en nemen een afwachtende houding aan.
Tarwe en gerst fors duurder na verschijnen WASDE-rapport
Op de fysieke markt was de impact van het WASDE-rapport groot en explodeerden de tarwe- en gerstnoteringen op vrijdag. Begin volgende week, als de rook weer wat is opgetrokken, zal duidelijk worden waar de markt naar toe gaat. Voor directe levering steeg de notering van tarwe slechts met 4 euro per ton omdat we overgegaan zijn van tarwe oude oogst naar de nieuwe oogst. De gerstnoteringen stegen de laatste 2 weken met 19 euro per ton en mais noteerde een plus van 8 euro per ton. Voor de levering op termijn stegen de noteringen met 24 euro per ton voor tarwe, 28 euro per ton voor gerst en 12 euro per ton voor mais.
Sojamarkt kabbelt voort
De laatste week zagen we de vraag naar soja in de wereld weer wat toenemen. China was na een lange periode van minimale aankopen weer aan de markt met enkel bescheiden aankopen. Prijzen werden hierdoor wat ondersteund. In de VS is de maand augustus de periode van peulzetting bij de sojabonen. Tot nu toe zijn de weersomstandigheden over het algemeen gunstig wat positief is voor de opbrengst.
Het WASDE-rapport was weinig verrassend. Op mondiaal niveau zagen we de soja-productie wat dalen door een lagere productie in de VS. Het verbruik daalde door een lager verbruik van soja door China en per saldo namen de voorraden iets toe.
Import raapzaad vanuit Oekraïne en Australië
Canada oogst door droogte fors minder raapzaad waardoor Europa het komende seizoen vooral is aangewezen op importen van raapzaad uit Oekraïne en Australië. Oekraïne heeft een goede raapzaadoogst en ook voor Australië zijn de vooruitzichten gunstig. Raapschroot blijft krap is de verwachting. Als vervanger van raap komt later in het seizoen zonnepitschroot in beeld waarvan het aanbod in het nieuwe seizoen ruim zal zijn.
Sojanoteringen
Op de fysieke markt stegen de sojanoteringen met 15 euro per ton en daalde raap onder invloed van het beschikbaar komen van de nieuwe oogst met 6 euro per ton. Voor de levering op termijn kijken we voor soja naar de periode mei-oktober’22 en voor raap naar de periode mei-juli’22. Soja daalde op termijn met 9 euro per ton en raap steeg met 25 euro per ton.
Bijproducten duurder
In navolging van de stijgende graanprijzen, zien we ook de prijzen van de bijproducten oplopen. De suikerbieten oogst ziet er goed uit maar omdat er nauwelijks pulp aangeboden wordt uit Duitsland en Frankrijk zien we de prijzen van bietenpulp stijgen. Sojahullen en palmpitschilfers worden duurder door de hogere kosten van zeevrachten en wat palmpitschilfers betreft blijft de aanvoer achter door oogstproblemen in de origine. Tarwegries zien we ook duurder worden al blijft het product in vergelijking met andere producten prijstechnisch interessant.
Bron: Agrifirm