De laatste weken zagen we opnieuw dalende graanprijzen op de internationale markten. De prijzen van mais bewegen zich overwegend zijwaarts door de slechte oogstverwachtingen. Het aanbod van eiwitrijke grondstoffen is krap aan de voorkant waardoor prijzen verder oplopen. Lees hier hoe de grondstoffenmarkt eruit ziet.
Euro zet stijgende lijn door
De koers euro/dollar steeg deze week opnieuw en noteerde op vrijdag 13 januari 1,0855. Vooral de renteverhogingen van de ECB, nodig om de inflatie te beteugelen, zijn hier debet aan. De importen van overzeese goederen wordt hierdoor goedkoper terwijl de exporten van goederen naar buiten Europa juist duurder worden.
Graanprijzen opnieuw naar beneden
De laatste weken zagen we opnieuw dalende graanprijzen op de internationale markten. In de laatste week van vorig jaar noteerde tarwe nog een plus wat ingegeven werd door de onzekerheid over de gevolgen van het strenge winterweer in de VS. De tarwe- en gerstprijzen staan onder druk door de grote exportconcurrentie die Europa en de VS ondervinden van tarwe uit Rusland en Oekraïne.
Egypte kocht recent al flink wat Russische tarwe en lijkt nog meer te gaan kopen. Ook andere landen tonen meer en meer interesse in (goedkope) Russische tarwe. Verder worden de prijzen gedrukt door de recordoogst in Australië en meldt India zeer goede opbrengstprognoses voor tarwe waardoor het exportpotentieel toegenomen is. In Argentinië is het veel te droog waardoor de oogst van tarwe flink tegenvalt.
De prijzen van mais bewegen zich overwegend zijwaarts door de slechte oogstverwachtingen in Argentinië en de krappe balans van mais in de wereld. Voor Europa komt daar nog bij dat vanaf februari de import van Braziliaanse mais wegvalt. Oekraïne kan dit gat opvullen maar door de oorlog blijft dit onzeker. Ook de VS is in beeld omdat de exporten van mais tot nu toe tegenvallen en er nog genoeg voorraden zijn.
Dalen graanprijzen verder?
Nog steeds handhaven de tarweprijzen in Europa zich op een historisch hoog niveau, terwijl de Europese tarwebalans eerder vrij ruim dan krap is. Verwacht wordt dat de export van tarwe door Europa de komende maanden flinke concurrentie gaat ondervinden van tarwe uit Rusland. Hierdoor kunnen prijzen verder dalen. Door het gebrek aan export is de gerstmarkt zwak en prijzen worden vooral bepaald door die van tarwe en mais. De markt voor mais blijft vast is de verwachting door de onzekerheid over de aanvoer van Oekraïense mais.
Op de fysieke markt zien we de laatste weken forse prijsdalingen. Opvallend is dat zowel tarwe als gerst aan de voorkant iets duurder is dan levering over enkele maanden. Voor de levering op termijn noteren we inmiddels ook de periode van de nieuwe oogst in 2023.
Eiwit krap en duur
In Europa is sojaschroot krap aan de voorkant omdat er minder sojabonen gecrusht worden en omdat de aanvoer van soja overzee niet helemaal vlekkeloos verloopt. In Brazilië is de oogst inmiddels van start gegaan maar komt door de regen maar langzaam op gang. Volgens diverse instanties ligt Brazilië nog steeds op koers om een recordhoeveelheid soja te produceren, ondanks dat het in het zuiden van het land wat te droog is. In Argentinië blijft het veel te droog en gaan opbrengsten flink tegenvallen.
Raapschroot is erg krap aan de voorkant door een lagere crush en door een grote vraag. Veel partijen hadden in het begin van het nieuwe jaar prijsdalingen verwacht en hebben daardoor niet veel in de boeken staan. Zonnepitschroot was ook krap maar de beschikbaarheid lijkt de komende weken wat beter te worden.
Al met al is het aanbod van eiwitrijke grondstoffen krap aan de voorkant waardoor prijzen verder oplopen. Het prijsverschil voor directe levering en voor de maanden verder weg is dan ook groot.
Op de fysieke markt zagen we de soja- en raapnoteringen voor directe levering fors oplopen. Voor levering op termijn bewogen de prijzen eerder zijwaarts.
Rust op de bijproductenmarkt
Het is rustig op de markt van de bijproducten en prijzen staan eerder onder druk, mede ingegeven door de dalende graanprijzen. De bietencampagne is achter de rug en pulp wordt nu uit de opslag geleverd. 6 mm pulp is beter beschikbaar waardoor prijzen wat zijn gedaald. Sojahullen zijn goed beschikbaar en prijzen staan wat onder druk. Voor leveringen vanaf mei kijken we vooral naar Argentinië waar door droogte de opbrengsten van soja onzeker zijn. Palmpitschilfers zijn relatief goedkoop en de prijzen zijn stabiel. Tarwegries is aan de voorkant krap maar de komende weken lijkt het aanbod groter te worden.
Bron: Agrifirm