Op zoek naar een loonwerker met geschikte apparatuur voor GPS rijenbemesting! Dit is de enige mogelijkheid voor maistelers in het Zuidoostelijk zandgebied en op de löss om mais te telen met 25 kg extra stikstof als voeding. Praktisch lost GPS bemesten en zaaien ook de nadelen op van rijenbemesting en zaaien in één werkgang.
De 20% lagere N-gebruiksnorm en beperkte plaatsingsruimte van organische mest in het Zuidoostelijk zandgebied en op de löss maakte het al noodzakelijk nog efficiënter om te gaan met de benodigde mineralen in de maïs. Door de recent vastgestelde equivalente maatregelen is het mogelijk op de zand- en lössgronden van Brabant/Limburg 25 kg N per hectare en op de overige zandgronden 10 kg N per hectare extra te bemesten mits er gebruik gemaakt wordt van GPS rijenbemesting.
Efficiëntere benutting mineralen
Door mineralen in de rij te geven in plaats van volvelds realiseer je een efficiëntere werking; 25% in geval van N, 25-50% in geval van P en 0-75% in geval van K. Dit geldt zowel als de mineralen als minerale meststof en als organische meststof worden toegediend.
Onderzoeksresultaten tonen duidelijk hogere ds-opbrengst bij rijenbemesting
Onderzoeksresultaten van Wageningen UR van een paar jaar geleden op het Zuidoostelijk zand onderschrijven de efficiëntere benutting van mineralen bij rijenbemesting en de daarmee samenhangende verhoging van de drogestofopbrengst. Na toepassing van 15 ton rundveedrijfmest was de ds-opbrengst bij volvelds rond de 17 ton en bij rijenbemesting ruim 18 ton. Na toepassing van 35 ton rundveedrijfmest was het resultaat ruim 18,5 ton ds bij volvelds toepassing tot net boven de 20 ton bij de rijenbemesting.
Bemesten en zaaien in twee werkgangen
Door de verplichting van GPS rijenbemesting voor extra N-gebruiksruimte wordt gelijk een aantal minpunten van het bemesten en zaaien in één werkgang opgelost. Bemesten en bewerken van de grond kan al op een eerder moment in het seizoen plaatsvinden. Hiermee wordt de capaciteit van zowel de bemesters als de zaaimachines behoorlijk verhoogd. Daarnaast zijn er betere mogelijkheden voor goed zaaiwerk waarbij het zaadje op de juiste afstand van de mest wordt geplaatst. Ligt het zaad namelijk op 7 cm of minder van de mest, dan is er kans op zoutschade en opbrengstderving (10-20%). Vanuit de equivalente maatregelen is het verplicht dat er gezaaid wordt op maximaal 12 cm van de mest. Samengevat betekent dit er gezaaid moet worden met een bandbreedte van 8-12 cm tussen maiszaad en mest.
De pluspunten van het met GPS bemesten en zaaien zijn uiteraard niet alleen voorbehouden aan diegenen die er gebruik van móeten maken. Uiteraard biedt deze werkwijze van teelt- en bemestingsoogpunt ook voordelen op de andere grondsoorten.