In Groenlo (Gelderland) is gisteren ‘de koeientuin’ geopend. In dit nieuwe staltype lopen melkkoeien vrij rond in een lichte en groene ruimte die doet denken aan een dierentuin. De nieuwste technieken zorgen voor de afvoer van urine en mest. Milieu-eisen op het gebied van stikstof en fosfaat gaan zo hand in hand met het welzijn van de koe.
Melkveehouder Chris Boomers is trots op zijn nieuwe melkveebedrijf. ‘We draaien nu een jaar proef en de meeste kinderziekten zijn overwonnen. De koeien zijn tevreden.’ Van zijn 190 koeien passen er 70 in de koeientuin. De andere koeien staan in de moderne ligboxenstal met bedden. Zowel in de koeientuin als ligboxenstal bepalen de koeien zelf of ze buiten of binnen willen staan, en wanneer ze door een van de drie melkrobots gemolken willen worden.
Het innovatieve van Boomers’ koeientuin zit met name in de vloer. Deze is licht verend – zoals een weiland – en wordt omspannen door een doek. Via dit poreuze doek loopt de urine naar een tank, en kan het zich niet vermengen met de koeienvlaaien. Dit zorgt voor minder ammoniakuitstoot, en de stikstofhoudende urine wordt beter benut voor de bemesting van mais- en grasland. In de koeientuin borstelt de mestrobot koeienvlaaien op. Zonder urine geeft deze mest meer rendement in de mestvergistingsinstallatie. Dat levert meer biogas en meer groene elektriciteit op.
Bij de opening van de koeientuin is ook Stichting Courage aanwezig. Deze stichting bevordert innovaties in de melkveesector en was ook betrokken bij de totstandkoming van de koeientuin. Programmadirecteur Carel de Vries van Courage wijst op grote interesse in de koeientuin van boeren in Brabant, Overijssel en Friesland. De Vries: ‘In Friesland gaat het om een boer met 400 koeien.’ Het bouwen van een koeientuin is volgens de Vries een interessante optie, omdat de prijs per koe niet hoger is dan een conventionele ligboxstal.
Meer informatie
Nederlandse Zuivel Organisatie
Benoordenhoutseweg 46
2596 BC Den Haag
T.: +31 (0)70 2191700
E: info@nzo.nl
W.: www.nzo.nl