De prijzen van graan en soja zijn de afgelopen weken flink gestegen door diverse wereldwijde uitdagingen. Terwijl de weersomstandigheden in belangrijke productiegebieden een cruciale rol spelen, zijn ook de marktomstandigheden en logistieke beperkingen van invloed. Graantelers in Rusland, Oekraïne, de VS, Argentinië en West-Australië hebben te maken met uiteenlopende weersomstandigheden die de opbrengsten beïnvloeden. Ondertussen zorgen zware regenval en overstromingen in Brazilië voor aanzienlijke verliezen in de sojabonenproductie en stuwen de sojaprijzen omhoog.
Deze ontwikkelingen leiden tot volatiele prijzen op de markt, wat boeren dwingt om naar alternatieven te kijken. Lees in deze update de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt.
Graanprijzen sterk gestegen
Door de diverse uitdagingen wereldwijd voor de graantelers loopt de afgelopen weken de prijs voor tarwe en gerst op en zorgen voor prijzen op een hoog niveau. Op diverse plekken is het weer momenteel de bepalende factor voor het verloop van de opbrengsten.
In Rusland zijn de boeren klaar met het zaaien van het voorjaarsgraan, maar het land verloor 500.000 ha door slechte weersomstandigheden en deze hectaren zullen opnieuw beplant moeten worden. Het zaaien van de gerst en tarwe gaat in Oekraïne momenteel goed en bijna alle gewassen zijn gezaaid. In de VS is de kwaliteit van de gezaaide gewassen naar beneden bijgesteld, al zijn de gewascondities nu nog niet slecht. In Argentinië verwacht de overheid dat het tarwe-areaal komend seizoen zal stijgen naar 6,15 miljoen HA. West-Australië heeft te maken met zeer droge weersomstandigheden.
De prijzen van de nieuwe oogst liggen nog flink hoger dan de prijzen van de oude oogst. Met de nieuwe oogst op komst zijn alle ogen hierop gericht. Met de stijgende graanprijzen zal maïs wellicht een goed alternatief worden om te voeren.
Volatiele sojaprijzen
In Brazilië worden langzaam de gevolgen zichtbaar van de zware regenval en overstromingen. Deze hebben een aanzienlijk verlies van de sojabonen oogst veroorzaakt. Met gebieden waarbij 100 procent van de oogst verloren is gegaan. Afgelopen week is er slechts 2 procent meer geoogst dan vorige week. Daarnaast is in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul de maximale diepgang voor de graanterminals verlaagd, wat zorgt dat er minder geladen kan worden en het vervoer duurder wordt. Dit heeft invloed op de sojaprijzen.
Raapschroot blijft krap aan de voorkant en moeilijk beschikbaar. Prijzen dalen licht doordat de vraag afneemt, waardoor het aanbod weer wat toe kan nemen. De verwachte oogst raap lijkt in Europa lager te liggen dan verwacht, maar wereldwijd staan de oogsten er goed bij. De verwachting is dan ook dat na de zomer de raap beter beschikbaar wordt.
Bijproducten
Palmpitschilfers zijn aan de voorkant moeilijk verkrijgbaar en hierdoor zit er een stijgende trend in de prijs. Men verwacht dat deze krapte aan kan houden t/m augustus. Sojahullen zijn goed beschikbaar. Tarwegriespallets stijgen momenteel in prijs als gevolg van de stijgende tarweprijzen. Bietenpulp profiteert van de dure tarwemarkt waarmee de prijs van bietenpulp licht stijgt.
Bron: Agrimatie