Bekijk hier de actuele marktontwikkelingen van grondstoffen van de graanmarkt. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de volgende onderwerpen: euro zwakker, tarwe stijgt tot ongekende hoogte, vooruitzichten nieuwe oogst wisselend, fysieke markt blijft krap, soja duurder door WASDE rapport en stijging van de bietenpulp.
Euro zwakker
De euro is de laatste 2 weken wat zwakker geworden. Op vrijdag 12 november noteerde de koers euro/dollar 1,1445 tegenover 1,1660 3 weken geleden.
Tarwe stijgt tot ongekende hoogte
Begin vorige week noteerde Matif voor tarwe nog 295 euro per ton maar later in de week en begin deze week zakten de noteringen terug tot 284 euro per ton. Veel speculanten op de internationale termijnmarkten namen hun winst in afwachting van het WASDE rapport wat dinsdag jl. werd gepubliceerd door het Ministerie van Landbouw in de VS. Dit rapport noteerde lagere voorraden waardoor de tarwenoteringen in enkele dagen weer stegen tot 297 euro per ton.
Het WASDE rapport vermeldde voor mais stijging van het verbruik door onder meer een grotere vraag naar bio ethanol. De opbrengsten werden iets verhoogd met als gevolg dat de eindvoorraden iets naar boven werden bijgesteld.
Vooruitzichten nieuwe oogst wisselend
De tarwe prognose voor Argentinië werd iets verhoogd en de omstandigheden in Australië blijven goed. In de VS ondervindt de inzaai van wintergranen wat hinder door gebrek aan regen en ook in het Zwarte Zeegebied zijn er de nodige zorgen voor het volgende seizoen vanwege te droge omstandigheden. In Oekraïne ligt de inzaai op schema en is ruim 2/3 van het areaal ingezaaid.
Goed nieuws is er dan van het “mais-front”. Door gunstige weersomstandigheden werd de prognose voor de Braziliaanse maisoogst verhoogd. De laatste dagen heeft regenval in Argentinië de omstandigheden verbeterd, meldt Buenos Aires Grains Exchange.
Fysieke markt blijft krap
Nieuwe mais oogst is mede door aanvoer uit Oekraïne ruimer beschikbaar op de fysieke markt en het helpt hierbij dat de kosten voor zeevrachten de laatste tijd behoorlijk zijn gedaald. Tarwe en gerst zijn beperkt beschikbaar door een gebrek aan transport, zowel over water (laag water) als per as. Hierdoor zijn de prijzen voor directe levering een stuk hoger dan de leveringen in de eerste helft van volgend jaar. Tarwe en gerst zijn t.o.v. mais duur, wat ten koste kan gaan van het verbruik.
Op de fysieke markt zagen we de laatste 2 weken opnieuw een stijging van de graannoteringen. Voor directe levering steeg tarwe met 6, gerst met 9 en mais met 6 euro per ton. Voor de levering op termijn stegen de tarwenoteringen met 12 euro per ton, steeg gerst met 11 euro per ton en mais op termijn noteerde een plus van 3 euro per ton.
Soja duurder door WASDE rapport
Het WASDE rapport verlaagde de soja oogt in de VS iets, maar door een lagere exportverwachting naar China zagen we de eindvoorraden soja in de wereld licht stijgen. De daling van de sojaproductie voor de VS kwam onverwacht waardoor de sojanoteringen hoger noteerden. De inzaai in Brazilië verloopt meer dan voorspoedig en dit voedt de gedachten dat de export van sojabonen een maand eerder dan gebruikelijk kan beginnen. Opbrengstprognoses werden opnieuw verhoogd en een record oogst lijkt haalbaar. Recente neerslag in Argentinië verbeterde de inzaaicondities.
Raapschroot blijft krap. De prijzen bevinden zich inmiddels op een hoog niveau maar lijken de laatste weken wat te stabiliseren. Zonnepitschroot wordt later in het seizoen wat goedkoper door een ruimere aanvoer uit Oekraïne.
NONGMO soja is inmiddels wat beter beschikbaar maar het prijsverschil met traditionele soja blijft groot.
Op de fysieke markt stegen voor directe levering de sojanoteringen met 10 euro per ton en raap met 9 euro per ton. Voor de levering op termijn steeg soja met 7 en daalde raap met 4 euro per ton.
Bietenpulp duurder
In navolging van de prijsstijgingen van de granen zien we ook de prijzen van bietenpulp en tarwegries oplopen. Ook hier speelt nog mee dat het transport problematisch is. De prijzen van palmpitschilfers en sojahullen stabiliseren op een hoog niveau. Vanaf juni volgend jaar noteren sojahullen aanmerkelijk goedkoper door nieuwe aanvoer vanuit Argentinië.
Bron: Agrifirm