Nevedi heeft kennis genomen van het advies van de Commissie Grondgebondenheid dat is uitgebracht aan Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Rundveehouderij. Belangrijke pijlers onder het advies vormen de aansluiting bij het regeerakkoord waarin klimaatdoelen, circulariteit, voorkomen voedselverspilling en vastlegging koolstof in biomassa centraal staan. Nevedi is het volledig eens met deze uitgangspunten en ziet daarbij ook belangrijke raakvlakken met haar rol als collecteur van grondstoffen, leverancier van voedermiddelen aan Nederlandse veehouderijbedrijven en tevens als bedrijfsadviseur van veehouders.
Erfbetreders belangrijke spelspelers
Een kritische noot bij het rapport vormt de ambitie op het punt van regionale herkomst van grondstoffen of voedergewassen. Hierin worden kaders genoemd die niet automatisch recht doen aan het behalen van klimaatdoelen en circulariteit. De optimalisatie van rantsoenen en de optimalisatie tussen ruwvoer en krachtvoer dient te worden gabaseerd op objectieve rekenmethoden waaraan juiste data ten grondslag liggen. Als erfbetreders bekleden de voeradviseurs een belangrijke rol bij die optimalisatie. Daarbij is het cruciaal dat maatwerk advies kan worden gegeven voor een melkveehouderij dat uitgaat van een integrale afweging. Het behalen van het ene doel moet geen averechtse effecten opleveren voor een ander doel. Het ontwikkelingsmodel van een melkveebedrijf moet vergezeld gaan van een bijpassend en haalbaar bedrijfeconomisch plan.
Doorontwikkeling melkveehouderij
Nevedi ziet in het adviesrapport van de Commissie Grondgebondenheid mogelijke aanknopingspunten voor doorontwikkeling van de melkveehouderij. Via gerichte investeringen verduurzaamt de sector zich steeds verder en realiseert de melkveehouderij de gewenste inpasbaarheid in het Nederlandse landschap. Daarboven moet ook de internationale context van onze melkveehouderij worden meegewogen. Dat geldt zowel vanuit het perspectief van de grondstoffen als vanuit de export van de zuivelproducten.
Tot slot merkt Nevedi op dat de melkveehouderij in Nederland niet op zichzelf staat. De genoemde doelen rond klimaat, natuur en milieu zullen de komende jaren behaald moeten gaan worden. Dit vraagt daarom op een integrale aanpak binnen en tussen de agrarische productieketens waarbij de dialoog met de samenleving biljvend is.
Bron: Nevedi