Het saldo van het gestandaardiseerde melkveebedrijf is in maart 2018 uitgekomen op 15.600 euro. Dat is rond het niveau van maart 2017, maar lager dan in de voorafgaande maanden. De iets lagere melkprijs in maart is gecompenseerd door hogere prijzen van het vee. Het laatste maandsaldo ligt nog 800 euro boven het 10-jaarsgemiddelde van dezelfde maand (+5%). Het gestandaardiseerde bedrijf telt 102 melkkoeien met een gemiddelde melkproductie van 8.360 liter per koe.
De daling van het saldo in het eerste kwartaal komt door een afname van de melkopbrengsten en een gestage toename van de krachtvoerkosten. De melkprijs daalde in het eerste kwartaal van 2018 met bijna 6% en ligt op het gemiddelde van kalenderjaar 2017. De krachtvoerprijs ligt 5% boven het langjarig gemiddelde.
Ondanks het afgenomen saldo, loopt het voortschrijdend twaalfmaandsgemiddelde saldo nog wel ruim 29.000 euro voor op het meerjaarsgemiddelde (+15%). Dit komt doordat de melkprijzen in het eerste kwartaal van 2018 hoger waren dan in het eerste kwartaal van 2017.
Melkprijs en melkaanvoer
De melkprijs daalde voor de derde maand op rij. De vraag naar eiwitten blijft achter. De prijzen voor boter en volle melkpoeder laten begin 2018 een voorzichtig herstel zien. De prijzen van magere melkpoeder en kaas staan onder druk. Per saldo resulteert dit nog niet direct in hogere fabrieksprijzen. Er wordt wereldwijd meer melk geproduceerd dan er wordt verbruikt. Zo lag in de EU het volume in januari 2018 4,5% hoger dan in 2017 terwijl dit in Nederland vrijwel onveranderd bleef. Ook buiten Europa neemt hier en daar de hoeveelheid melk toe. Er hangen bovendien nog grote voorraden magere melkpoeder boven de markt.
Zuivelnoteringen
De volatiliteit in de zuivelmarkt is de laatste jaren groot. Dit wordt weerspiegeld in de Global Dairy Trade prijs index. De index had de laatste twee maanden van 2017 10% ingeleverd maar is hier in 2018 van hersteld.
Bron: Agrimatie