Een lage melkprijs en onzekerheid door de nieuwe regels voor mestrechten en mestafzet veroorzaken onrust onder de melkveehouders. Wat zijn de uitdagingen voor deze beroepsgroep? Flynth heeft de resultaten van melkveehouders over het eerste halfjaar van 2015 voor u geanalyseerd en geeft advies.
Resultaten eerste 6 maanden 2015
Het melkgeld exclusief nabetaling was in de eerste helft 2014 bijna 43,5 cent en in 2015 ruim 33 cent. De melkproductie ligt enkele procenten hoger in 2015. Al met al is de melkopbrengst ruim 20% lager. Aan de kostenkant is het beeld wat wisselend; de voerkosten zijn 4% lager dankzij vooral krachtvoer. De overige toegerekende kosten zijn 1% hoger door vooral hogere mestafzetkosten. Alles wat met grond en gebouwen samenhangt is samen 6% lager. Er resteert voor arbeid, rente en privé per bedrijf ruim 40.000 euro minder. Dat is uitgedrukt per kg melk bijna 10 cent minder. Op basis van deze resultaten konden bedrijven – gemiddeld – tot 1 juli nog aan alle betalingsverplichtingen voldoen.
Verwachtingen 2015
Als de melkprijs de komende maanden op hetzelfde lage niveau blijft, dan wordt de melkprijs in 2015 gemiddeld zo’n 11 cent per kg lager dan in 2014. Er is in 2015 tot 1 juli slechts 2% meer gemolken dan in 2014. De jaren ervoor was de stijging sterker met 6% in 2013 en 3,5% in 2014. De verwachting is overigens wel dat de groei voor heel 2015 hoger uitpakt, want in juli 2015 is 10% meer gemolken. Het verwachte bedrijfsresultaat (groep bedrijven met gemiddeld 870.000 kg melk) is in 2015 ongeveer 85.000 euro lager dan in 2014. Flynth verwacht dat in de tweede helft van 2015 meer melkveehouders te maken krijgen met tekorten en dus aanlopen tegen het kredietmaximum in hun rekening courant.
Hierbij tekenen we aan dat de variatie tussen bedrijven groot is. De kritieke opbrengstprijs voor melk is momenteel gemiddeld zo’n 37 cent. Dat is de melkprijs waarmee een melkveehouder aan alle lopende verplichtingen kan voldoen. De spreiding is echter groot, want er zijn ondernemers die voor 30 cent kunnen melken en er zijn ook melkveehouders die 40 cent of meer nodig hebben. De verschillen worden veroorzaakt door twee componenten:
de beslissingen/keuzes uit het verleden, vooral zichtbaar middels leningen voor investeringe
het resultaat van de bedrijfsvoering (opbrengsten en toegerekende kosten, zoals melkgeld, voer, gezondheidszorg etc.
Wat de melkprijs de komende maanden gaat doen is onzeker. Algemeen verwacht iedereen dat die op langere termijn weer gaat stijgen, omdat de vraag naar zuivel al jaren structureel stijgt. Wanneer de stijging inzet hangt af van Rusland (boycot) van China waar de voorraden nu nog hoog zijn. En het hangt natuurlijk ook af van de productie wereldwijd.
Advies Flynth
Uitdaging voor melkveehouders is te werken aan hun weerstand tegen fluctuaties in prijzen, want het is wel zeker dat die de komende jaren vaker terugkomen.
Voor de korte termijn adviseert Flynth alle melkveehouders een liquiditeitsplan te maken. Maak zo een inschatting van de uitgaven en ontvangsten en trek de lijn zo goed mogelijk door naar de komende maanden. Wacht niet tot uw leveranciers of de bank contact opneemt, maar neem als melkveehouder zelf tijdig contact op en bespreek de mogelijke maatregelen. Voorbeelden van maatregelen zijn verruiming rekening courant, herfinanciering, betalingsregeling met leveranciers, aflossing tijdelijk verlagen. Andere mogelijkheden zijn een investering even uitstellen of een mutatie in periodieke belastingbetalingen.
Voor de lange termijn is het advies aan melkveehouders hun weerstandsvermogen tegen prijsfluctuaties te vergroten. Optimaal resultaat is daarvoor een eerste pijler. Optimaal resultaat wil zeggen dat het bedrijf goed draait, zodat andere partijen er vertrouwen in hebben en houden als het even wat moeilijker is. Element in dat vertrouwen is bovendien dat de ondernemer zelf zijn resultaat duidelijk voor het voetlicht kan brengen. Om je positie te kunnen inschatten als melkveehouder is vergelijking van resultaten met collega’s de basis. Analyseer eigen resultaten in vergelijking met collega’s, bij voorkeur in een studiegroep. Gezonde financiering en een reservepotje voor slechte tijden vormen de tweede pijler. Hoe groot dat reservepotje moet zijn hangt ervan af. Stel u wilt één jaar een melkprijs van 30 cent aankunnen zonder problemen. En uw kritieke melkprijs is 35 cent. Een bedrijf met 1 miljoen kg melk moet dan minstens 50.000 euro reserveren. De vraag is natuurlijk hoe u die middelen kunt vrijmaken of reserveren.
Meer informatie
Flynth
Meander 261
6825 MC Arnhem
T.: +31 (0)26 3542600
E.: info@flynth.nl
W.: www.flynth.nl