De zomer staat voor de deur. Een prettig vooruitzicht, maar het betekent ook opletten als het gaat om de uiergezondheid op uw bedrijf. Met het stijgen van de temperaturen, stijgt immers regelmatig ook het celgetal. Eén van de bacteriën die in de zomer vaker mastitis veroorzaakt is Klebsiella.
Klebsiella wordt in de zomermaanden ook vaker gevonden in tankmelk (zie grafiek). Wanneer het warm en vochtig is kan de bacterie zich in bijvoorbeeld boxstrooisel of mest explosief vermenigvuldigen. Daarnaast kan de weerstand van uw koeien bij warmer weer onder druk komen te staan, waardoor de bacterie makkelijker kan toeslaan. Elk jaar worden er bij het UGA Team in de zomer dan ook duidelijk meer uitbraken van Klebsiella-mastitis gemeld. In de strijd tegen Klebsiella zijn een schone, droge omgeving en een goedeweerstand van groot belang.
Ongunstige tankmelkuitslagen voor Klebsiella in 2014
7 tips tegen Klebsiella
- Zorg voor schoon en droog strooisel van een goede kwaliteit, afkomstig van een droge opslagplaats.
- Mest op de roostervloer, in de afkalfstal en in de ziekenboeg kan een bron zijn van Klebsiella-bacteriën; laat de mestrobot of -schuif zoveel mogelijk mest uit de weg ruimen.
- Controleer twee keer per dag of de ligboxen vrij zijn van mest. Om de boxen goed droog te houden(en de pH te verhogen) kunt u kalk aan het strooisel toevoegen. Omdat de pH-verhogende werking van kalk na 48 uur verdwijnt, zal de kalk met regelmaat moeten worden toegevoegd.
- Zorg ervoor dat de uiers en staarten van de koeien kortgeschoren zijn. Met kortgeschoren staarten en uiers blijven koeien schoner.
- Voorkom hittestress; let op een goede ventilatie van de stal, genoeg schaduwplekken en voldoende schoon drinkwater.
- Zorg voor een goede mineralenvoorziening en houd de koeien goed aan het vreten met smakelijk voer.
- Klebsiella-bacterien kunnen ook tijdens het melken worden overgedragen; voorkom infectieoverdracht via handen, doeken en tepelvoeringen en zorg voor een goede speendesinfectie. Laat een minder goed werkende melkinstallatie tijdig controleren door een specialist.
Wie is bij u de boosdoener?
Wilt u de uiergezondheid op uw bedrijf naar een hoger plan tillen en uw celgetal verlagen, dan is inzicht de mastitis kiemen op uw bedrijf cruciaal. Klebsiella kan een boosdoener zijn, maar wellicht spelen op uw bedrijf omgevingsstreptokokken een rol, of hebben uw koeien last van Stapylococcus aureus? De aanpak en preventie verschilt per bacterie.
Doe de Uiergezondheidscheck!
Om eenvoudig in beeld te krijgen wélke bacterie(n) bij uw melkvee een rol spelen biedt UGA deze zomer tijdelijk de Uiergezondheidscheck aan: een vrijblijvende check die bestaat uit drie tankmelkonderzoeken. Uw tankmelk wordt in juli, augustus en september automatisch onderzocht op de zeven belangrijkste (groepen) mastitisverwekkers.
De Uiergezondheidscheck geeft u snel inzicht in de boosdoeners die actief zijn op uw bedrijf. En weet u eenmaal wíe u moet bestrijden, dan weet u ook wát de juiste aanpak is om tot een lager celgetal en minder klinische mastitis te komen. Bovendien krijgt u de bacteriën in beeld die mogelijk in de toekomst een actieve rol kunnen gaan spelen. Hierdoor kunt u tijdig de juiste preventieve maatregelen treffen en trammelant voorkómen. Meer informatie & bestellen>>
Meer informatie:
De Gezondheidsdienst voor Dieren
Postbus 9
7400 AA Deventer
T.: 0900-1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl