De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) heeft samen met Eurofins Agro de koolstofopslag in de bodem bij VKA-leden over de afgelopen tien jaar in kaart gebracht. Eén van de conclusies is dat VKA-leden in tegenstelling tot het landelijke gemiddelde een stijgende trend in koolstofopslag laten zien.
Meer aandacht voor koolstofopslag in de bodem
Aanleiding voor de gezamenlijke analyse is dat vanuit de samenleving steeds meer aandacht is voor koolstofopslag in de bodem met het oog op duurzaam geproduceerd voedsel. Het vastleggen van koolstof (CO2) uit de atmosfeer in organische stof in de bodem draagt bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde en verbetert bovendien de bodemgezondheid.
Boeren en tuinders staan aan het roer als het gaat om duurzaam bodembeheer. Maar waar staan we nu eigenlijk? Hoeveel koolstof wordt daadwerkelijk vastgelegd en groeit het koolstofaandeel in de bodem? Met Soil Carbon Check van Eurofins is de koolstofvastlegging in de bodem in kaart te brengen.
VKA-leden scoren hoog op koolstofopslag
In Nederland is de koolstofopslag stabiel, blijkt uit Eurofins-data. Dit houdt in dat de opgeslagen koolstof niet als CO2 de lucht ingaat, maar dat dus ook geen extra CO2 gebonden wordt. Vergeleken met andere landen in Europa is dit uniek. De landen om ons heen laten over het algemeen een daling zien van koolstofopslag in de bodem.
In de bodem van de percelen van VKA-leden is ten opzichte van de landelijke cijfers het tegengestelde effect zichtbaar en stijgt de koolstofopslag in gras- en bouwland. De bodems van zowel grasland als bouwland van VKA-leden zijn geanalyseerd met Soil Carbon Check. De data is gebaseerd op Eurofins monsteruitslagen van ruim 15.000 percelen van de VKA-leden. Vooral bij grasland is bij de bodems van de VKA-leden een verschil te zien ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde.
5 procent beter dan landelijk gemiddelde
‘Gemiddeld doen de deelnemers het zo’n 5 procent beter dan het landelijk gemiddelde en wordt er steeds meer koolstof gevonden’, aldus Bob Fabri, International Productmanager Forrage bij Eurofins. Bouwland ligt op het landelijk gemiddelde, maar ook daar is een stijgende lijn zichtbaar.
Meer CO2 in bodem
Ten opzichte van 2012 is de koolstofopslag in de bodems van grasland met een ton gestegen. Fabri legt uit: ‘Vanwege de weersomstandigheden in 2016 en 2020 zijn schommelingen te zien, maar het is de algehele trend dat er meer koolstof opgeslagen wordt in de bodem. Dit heeft een positieve invloed op de klimaatverandering, er wordt namelijk elk jaar een beetje extra CO2 gebonden in de bodems. Omdat grasland meer organische stof bevat dan bouwland, heeft bouwland meer management nodig om koolstof op te slaan. Hier zien we een grotere stijging dan bij grasland. In tien jaar tijd is hier gemiddeld 2 ton extra koolstof opgeslagen. Dit komt overeen met ruim 7 ton CO2. Met goed management kan extra opslag van zo’n 2 ton CO2 op jaarbasis gerealiseerd worden. Veel hoger is in de praktijk echt niet haalbaar.’
Bron: Eurofins