In 2019 gaat het sleepvoetverbod in. Het is dan niet meer toegestaan om onverdund mest uit te rijden met een sleepvoetmachine of sleufkouter. De mest moet namelijk minimaal voor 33% met water verdund zijn. Ofwel 1 deel mest op 0,5 deel water.
Met het oog is wel te zien dat de mest is verdund. Maar de mate waarin is niet met het oog vast te stellen. Vandaar dat er borgingsystemen om de uitrijmachines moeten komen om te kunnen controleren of de mest voldoende is verdund. Er is een borgingsystematiek bedacht die voldoet aan de wensen van NVWA/LNV. Dit systeem kost ruwweg 10.000 euro. De Proeftuin Veenweiden is daarom op zoek naar een goedkopere variant die óók voldoet aan de wensen van NVWA/LNV.
Loonwerk of boerenmachine
De borgingssystematiek die nu in beeld is – met twee flowmeters, een EC-meter en datalogging – kost ruwweg 10.000 euro per machine. Voor een loonwerkmachine – die de investering kan uitsmeren over veel ha – is dit nog een behapbare investering. Voor melkveebedrijven met een eigen giertank is dit echter een fors bedrag. Is er een goedkoper alternatief? Proeftuin Veenweiden denkt van wel, met één EC-meter die controleert over de verdunde mest onder een bepaalde EC-waarde blijft. Hierbij kan de melkveehouder, afhankelijk van zijn eigen bedrijfssituatie en voorkeur, zelf bepalen waar en wanneer er water wordt toegevoegd. Bij toevoegen van water in de mestkelder (via bijvoorbeeld het sproeien van de roosters) is er zo ook nog emissiewinst in de stal te realiseren.
Vergelijking in varianten borgingssystematiek
Er zijn een tweetal varianten in borginssystematiek. Lees hier meer over.
NVWA/LNV variant
- Bevat twee flowmeters. Een bij de ingang van water en een bij de uitgang van verdunde mest.
- Controle of volume water is minimaal 0,5* het mestvolume.
- Een EC meter bij ingang van water, dit ter voorkoming van bijmengen van gier.
- Datalogger/GPS op flowmeters en EC meter.
- Men hoeft alleen water toe te voegen bij het uitrijden.
Bron: Proeftuin Veenweiden
Voordelen:
- Het is een nauwkeurig systeem.
Nadelen:
- Het is een duur systeem. Men moet uitgaan van prijzen richting de € 10.000.
- Bij verdunning in de stal moet de mest vervolgens nog een keer extra worden verdund. Dit komt doordat het systeem stuurt op een vaste verhouding in het volume water en mest. Dit ongeacht of de mest vooraf al is verdund.
Proeftuin Veenweiden alternatief
- Bevat een EC meter bij uitgang van de verdunde mest.
- Controle of mest maximaal een bepaalde EC waarde heeft.
- Datalogger/GPS op EC meter.
- Het is mogelijk water in de mestkelder toe te voegen.
Bron: Proeftuin Veenweiden
Voordelen:
- Het is een goedkoop systeem (plusminus € 2.500).
- Het is ook mogelijk om in de stal te verdunnen.
Nadelen:
- Het is nog niet duidelijk of het voldoende nauwkeurig kan zijn.
De Proeftuin onderzoekt momenteel of het goedkopere alternatief ook voldoende betrouwbaar is. De hamvraag is of 1 specifieke EC waarde wel haalbaar is bij een grote variatie aan mest.
Bron: Proeftuin Veenweiden