Freerk en zoon Jouwert Abma houden in het Friese Oudehorne 170 koeien. Vorig jaar hebben ze het Watter-systeem in de melkveestal laten installeren. “Het voeren namen we rond die tijd onder de loep. Je krijgt meer besef over ruwvoer en mineralen. Voor het mengvoeren verdiep je je in de componenten en begon ik me af te vragen hoe het water eigenlijk in de koe komt. Als ondernemer meet je alles. Het aspect water is onderbelicht”, constateert Freerk Abma.
Het is een investering, maar kijk wat het ons oplevert
Zoon Jouwert vertelt dat de melkveehouders voorheen veel tijd kwijt waren aan het schoonmaken van de waterbakken. “In ieder geval één keer in de twee dagen poetsen om alles een beetje redelijk schoon te krijgen. Op de bodem zag je dan het slijm liggen. Nadat leidingen bevroren waren, kreeg je ook veel troep. Vaak moesten we een pannenspons gebruiken om schimmels en ander rotzooi weg te krijgen.” De Watter-installatie zagen ze bij een collega. Ze besloten om de investering te maken. “Nu hoeven we alleen heel af en toe met een ragebol door de bak om voerresten te verwijderen. Inmiddels zetten we de speenemmer voor de kalveren even in het middel, drinken een bakje koffie, en het is brandschoon.
Kalverboxen spuiten
Ook kalverboxen spuiten we schoon met dit middel.” Freerk Abma knikt instemmend. “Binnen een week hadden we de leidingen schoon en het water helder. Bij ons komt het water via de ‘Vitens-leidingen’. Door middel van de techniek met de medicijnenpompen uit de pluimveehouderij wordt het middel in het drinkwater geïnjecteerd. Het is even een investering, maar als je kijkt wat het ons oplevert…” Abma vertelt dat de prestaties van de koeien zijn verbeterd. “Al is het lastig te boekstaven omdat wij rond die tijd ook anders zijn gaan voeren, maar we hebben wel degelijk een positiever resultaat.”
Tekst: Martin de Vries