Het is weer tijd om het biologische grasland te verzorgen door te bemesten, weiden en maaien. Maar hoe kan je deze voorjaarsverzorging het beste aanpakken?
Stuur de groei van het grasland door te bemesten in het voorjaar
Staat er teveel gras? Ga dan eerst voorweiden en daarna pas bemesten met (drijf)mest. De mest kun je eventueel verdunnen met 10- 20 m3 water per ha. Wist je dat door wiedeggen de goede grassen meer uitstoelen? Wiedeg daarom na het mesten om de grasmat te ontdoen van doodmateriaal en matige grassen als straatgras. Rol onvlak land het liefst aan met een (cambridge) rol.
Heb je percelen met grasland die nu nog te nat zijn?
Controleer of de drainage nog goed werkt of de eindbuizen niet verstopt zijn. Werkt de drainage onvoldoende en is het al meer dan 15 jaar terug dat het gedraineerd is? Dan komt het perceel in aanmerking voor opnieuw draineren.
Doorzaaien of opnieuw inzaaien
Staat er minder dan 1 spruit goed gras (Engels raaigras) per dm2? Zaai dan door of zaai opnieuw in. Kijk voor meer informatie in de folder biologisch maai-en weidemengsels of vraag je adviseur.
De voordelen van voorweiden
Voorweiden stimuleert de grasgroei doordat het gras dan wortelexcudaten (suikers) gaat afscheiden naar de bodem, dit voedt het bodemleven. Hierdoor komt de mineralisatie sneller opgang. Door eerst alle percelen kort te laten voorweiden, en daarna laten weiden op het weideplatform, kan dat uiteindelijk zorgen voor meer opbrengst bij de eerste snee. Ook door grazen krijg je meer uitstoeling van de productieve goede grassen, wat weer zorgt voor een dichtere zode.
Welke biologische meststoffen kun je in het voorjaar geven?
Heb je onvoldoende mest? Of kun je percelen niet van mest voorzien? Dan is er ook biologische meststof beschikbaar die geschikt is voor de eerste snede. Deze meststof Polysulfaat bevat 14 % K2O, 48% SO3, 17 % CaO en 6 % MgO. Sulfaat zorgt voor meer eiwit in het gras en een betere oplosbaarheid van het eiwit. Ook voor klavers is dit een geschikte meststof.
Maaien en kuilen van grasland
Nu lijkt maaien nog ver weg, maar voor je het weet is het zo ver. Bereid je goed voor. Hoe was de kwaliteit van de kuilen vorig jaar? Denk je er nog meer uit te kunnen halen? Bespreek samen met je adviseur eens de resultaten van de kuilen van afgelopen jaar en kijk eens naar de mogelijkheden.
Bron: Agrifirm