Scharrel jij nog wel regelmatig wat rond door je weilanden? Ik hou daarvan en kan het je echt aanraden. Met de wind door het haar en zon op mijn kruin genieten van de prachtige omgeving waarin wij als melkveehouders mogen werken. Het is voor mij de manier om los te komen van de dagelijkse rompslomp. Daarnaast zorg je voor graslandmanagement.
Graslandmanagement
Mijn vrouw vertel ik liever dat ik een FarmWalk ga doen. Klinkt als werken. En dat is het toevallig ook! Want met graslandmanagement verdien je geld. En dat begint met goed met je neus in het gras zitten. Liefst elke week. Als je weet hoe je gras erbij staat kun je vooruitdenken en scherpere keuzes maken over beweiden en bijvoeding, over bemesten, maaien en graslandonderhoud.
Herken je grassamenstelling
Het is nu de tijd van het jaar om tijdens je wandeling eens wat beter naar je grasbestand te kijken. Hoe staat het met het aandeel productieve grassen in verschillende percelen?
Engels Raai herken je goed aan het geribbelde blad wat aan de achterzijde glimmend is en de basis van de spruit is meestal rood/paars. Kortom paarse voet is altijd goed. Ruw Beemd heeft net als Engels Raai gevouwen spruiten, maar altijd met een witte voet en ruwe bladeren met het kenmerkende spitse tongetje van 0,5 – 1 cm als je het blad lostrekt. Timothee staat vaak in pollen en heeft de kenmerkende gedraaide, zachte maar onbehaarde bladeren, een duidelijk tongetje en een mooi bloeiende pluim. Kweek lijkt wel op Timothee, maar heeft ondergrondse uitlopers, en geen tongetje, maar juist oortjes. Witte klaver ken je d’r zo uit met dat ronde bloemetje en drie ronde blaadjes. Als je deze herkent, kun je vaak al 80 procent van je grassamenstelling beoordelen.
Inspelen op wat er gebeurt
Door goed te kijken zit je ‘kort op de bal’ en speel je snel in op wat er gebeurt. Wat kweek kun je nog onder duim houden door intensief te weiden. Klaver bevorder je met weidegang, maar 25 procent aandeel is wel genoeg. Je remt hem zonodig wat af door meer te maaien en meer bemesting.
Straatgras vult open plekken op, je ziet hem het meest op kopakkers en bij dammen. Bloeit altijd en heeft blaadjes met ‘trekkersporen’ op de voorkant en een doffe achterkant. Je plaagt hem door meer te maaien.
Rondscharrelen door je weilanden
Ga dus lekker weer wat rondscharrelen in je weilanden, geniet van het buitenleven in de zomer. Het gaat prima samen met de boel een beetje onder controle houden en geld verdienen. Veel plezier!
We spreken elkaar,
De Weideman schrijft regelmatig een blog namens Stichting Weidegang.