Over de wijn gaan we het niet hebben maar wel over de melkveehouderij en de zuivelsector in het Groothertogdom Luxemburg. Het is er immers de belangrijkste landbouwsector met 30 procent van de landbouwproductiewaarde en hij neemt ook 65 procent van het landbouwareaal in beslag.
De meeste melkveebedrijven zijn in feite gemengde bedrijven. Kenmerkend is dat Luxemburg over veel grasland beschikt. Tegenover 50.000 hectare akkerland beschikt het Groothertogdom over 70.000 hectare grasland. Er wordt dus veel weidemelk geproduceerd. Van de melk wordt 50 procent verwerkt door een eigen Luxemburgse coöperatie, Luxlait.
Melkveehouderij voorzien van gras
In 2014 telde de Luxemburgse melkveehouderij 46.195 melkkoeien op 732 melkveebedrijven, die dus gemiddeld 63 koeien melken. Van deze bedrijven zijn 92 procent familiebedrijven. De totale melkproductie bedroeg 300.000 ton, waarvan 86 procent werd verwerkt door coöperaties. De gemiddelde melkgift per koe bedroeg 6.984 kg. Naast zwartbont- en roodbont Holstein worden er ook veel andere rassen, zoals Fleckvieh en Simmental, gemolken. Dit heeft te maken met de weidegang, waar het land zich perfect toe leent. Er zijn 4 verwerkingsbedrijven maar in feite slechts één belangrijke, Luxlait. Ook Lactalis is – op kleine schaal – in Luxemburg actief evenals enkele zeer kleine familiebedrijfjes.
Melk opgehaald door buitenlandse bedrijven zoals Arla
Er wordt in Luxemburg ook melk opgehaald door buitenlandse bedrijven zoals Arla en dus ook Lactalis. Luxemburg produceert vooral drinkmelk, kaas, boter en room. Belangrijk om te vermelden is dat Luxemburg al in 2014 voor 173 procent zelfvoorzienend was voor melk en zuivelproducten. Het belang van de melkveehouderij is sinds het einde van de quotumreglementering in 2015 nog toegenomen. In 2018 waren 53.000 melkkoeien genoeg voor een totale productie van 395.000 ton, 30 procent van de productiewaarde van de Luxemburgse landbouw. De gemiddelde melkgift is dus gestegen tot 7.453 kg. Het gemiddeld eiwitgehalte bedroeg 3,43 procent en het gemiddeld vetgehalte 4,12 procent. Er werd in 2018 250.000 ton bulkmelk uitgevoerd (voor verwerking). Dus minder dan de helft van de in Luxemburg geproduceerde melk wordt in het Groothertogdom zelf verwerkt.
Van de verwerkte producten werd 41.000 ton kaas uitgevoerd, evenals 35.000 ton yoghurt en botermelk, 20.000 ton gecondenseerde melk, 18.000 ton room en 17.000 ton andere zuivelproducten. Daartegenover werd 50.000 ton kaas ingevoerd, evenals 25.000 ton room, 13.000 ton verpakte melk, 12.000 ton yoghurt en botermelk, 2.000 ton boter en vetten en 4.700 ton andere producten. In 4 jaar tijd is de zelfvoorzieningsgraad voor zuivelproducten gestegen tot 243 procent in 2018. De meerderheid van de bedrijven zijn gemengde bedrijven maar op 644 bedrijven is melk de belangrijkste productie. Zij produceren gemiddeld 615.861 kg melk per bedrijf op jaarbasis. Het aantal bedrijven daalt met 3,7 procent per jaar. Op 10 procent van de bedrijven wordt automatisch gemolken. Het aandeel biologische melk ligt onder de één procent.
Bij Marc Reiners, voorzitter van Luxlait
Marc Reiners is sinds januari 2019 voorzitter van de zuivelcoöperatie Luxlait, de enige echt industriële melkverwerker. Hij is een typische Luxemburgse melkveehouder. Op zijn bedrijf in Rumlange bij Clervaux melkt hij 100 koeien, die samen 850.000 l melk per jaar opleveren. Met een gemiddelde melkproductie van 8.500 l zit hij fl ink boven het Luxemburgse gemiddelde. De koeien grazen het grootste deel van het jaar en worden gemolken door twee robots. “Ik heb 20 hectare weide vlakbij het bedrijf, wat de weidegang eigenlijk gemakkelijk maakt”, zegt Marc Reiners. In totaal beschikt hij over 140 hectare. Daarvan zijn 15 hectare bestemd voor de productie van plantaardappelen en 20 hectare voor granen. De rest dient voor de productie van gras en voedergewassen.
Grasland genoeg in Luxemburg
Marc Reiners gelooft in de toekomst van de Luxemburgse melkveehouderij. “We hebben veel gras in Luxemburg en dus moeten wij melk produceren”, zegt Marc. Hij heeft vertrouwen in de toekomst. “De melkvee houderij zal in Luxemburg zonder twijfel de belangrijkste landbouw sector blijven”, zegt hij. “De bedrijven worden natuurlijk groter. De laatste 30 jaar is het aantal melkveebedrijven gehalveerd maar het totale melkvolume stijgt. Als de productie stabiel kan blijven of stabiel kan stijgen, met andere woorden, als we overproductie kunnen vermijden, kan ook de melkprijs min of meer stabiel blijven. Om goed en rendabel te kunnen werken hebben we een melkprijs van 40 eurocent nodig”, meent Marc Reiners. De huidige melkprijs bedraagt in Luxemburg 37 eurocent en dat is volgens Marc doenbaar. Marc Reiners is echt wel een trotse voorzitter van de zuivelcoöperatie Luxlait en vooral op de nieuwe fabriek. Uiteraard brachten we daar ook een bezoek aan. Het werd een weerzien want in 2010 hebben we Luxlait al eens voorgesteld in Melkveebedrijf.
Melkveehouderij weetjes uit Luxemburg
- Naast zwartbont- en roodbont Holstein worden er ook veel andere rassen, zoals Fleckvieh en Simmental, gemolken. Gras is het belangrijkste voedergewas.
- Ook vleesvee (vooral Limousin) is belangrijk in het grasrijke Luxemburg.
- In 2018 waren er 53.000 melkkoeien, die goed waren voor een totale productie van 395.000 ton
Wilt u het gehele artikel lezen? klik hier en vraag een gratis proefnummer aan!