De Nederlandse regering heeft tijdens de milieuraad voor de Bodemmonitoringsrichtlijn gestemd. De regering stelt namelijk dat het compromis waarover gestemd werd grotendeels tegemoetkomt aan de Nederlandse zorgpunten. Het kabinet geeft daarnaast aan dat de voor-stem van gisteren geen automatische voor-stem na afloop van de trilogen betekent. LTO is zeer teleurgesteld in deze voor-stem.
De Eerste– en Tweede kamer concludeerden eerder al dat dit voorstel in strijd is met het subsidiariteitsbeginsel. Ondanks het feit dat het voorstel op punten verbeterd is, houdt het nog steeds onvoldoende rekening met de grote diversiteit aan bodems in Europa. Daarom roept LTO de Nederlandse regering op om na de triloog alsnog tegen dit wetsvoorstel van de bodemmonitoringsrichtlijn te stemmen.
Beter bodembeheer
Generiek beleid, inclusief nieuwe verplichtingen én beperkingen op de waardevolle landbouwgronden in Nederland leiden namelijk niet tot beter bodembeheer. Er is al veel bodem wetgeving, wat verdere stapeling ongewenst maakt. Daarnaast is geen bodem in Europa hetzelfde. Er zijn grote onderlinge verschillen tussen landen en zelfs binnen landen. Bodembeleid moet daarom op nationaal niveau ingeregeld worden.
Beroep op subsidiariteitsbeginsel
Daarbij doet LTO, net als de Eerste- en Tweede Kamer, een beroep op het subsidiariteitsbeginsel: alleen op Europees niveau regelen wat niet op nationaal niveau geregeld kan worden. De balans in het voorstel wat nu op tafel ligt is, zoals het kabinet zelf aangeeft, namelijk delicaat en zadelt boeren en tuinders onnodig op met extra regels uit Brussel die de praktijk op het boerenerf verstoort.
Bron: LTO Nederland